Baby belum pandai bercakap

Salam mommies! Anak saya 1 tahun 4 bulan still belum pandai bercakap. Masih babbling baby. Dia cuma reti sebut “bye, maaa, bak (nak), mam (makan)” tapi dia faham kalau kita cakap ‘no’ atau panggil nama dia. Kalau nak sesuatu dia tunjuk benda tu. Kalau kita ajar dia words baru nanti dia senyum2 malu je pandang muka kita balik😩 dia taknak ikut sebut. Macam mana ya mommies nak ajar dia bercakap?. Sbb ada kawan anak sebaya dia petah betul bercakap huhu. Ni dah kira speech delay ke? #newmom #adviceplease #FTM #worriedmomhere #firstmom #firsttimemom

6 Balas

belum speech delay lg tu,late talker kot.. try la list satu2 perkataan apa yg dia dah ada. tak kisah pelat ke isyarat ke, yg penting dia ulang guna benda tu yg maksudkan sesuatu. tgk dah brp perkataan dia ada? tp baru 1y4m chill mommy keep bagi vocab baru & ulang2 vocab yg dah diberi.. nanti cukup time dia sebiji2 perkataan keluar insyaallah.. anak sy masa 1y4m tu pun senyap lg, sekarang ni 1y8m dah gabung 2 perkataan. risau tp bercakap je dengan dia selalu bg vocab banyak2 biar dia serap je dulu

X perlu risau, masih awal lagi. Anak saya speech delay 2 tahun. Lepas tu bgtaw doktor, depa rujuk pi bwt occupational therapy dgn speech therapy. Occupational therapy sgt2 membantu, then saya pun byk bwt aktiviti kat rumah yg ransang motor skill anak. Alhamdulillah, skrg dah 3 tahun bole ckp mcm2, melayu english bole sebut. 😅😅

Bukan language delay. Puan kena banyakkan bercakap, elakkan anak untuk ulang perkataan yang kita sebut. Gunakan skill auditory bombardment, cari perkataan nak ajar anak 1-2 perkataan seminggu. Banyakkan self talk dan parallel talk.

just banyakkan sembang dengan dia. sembang macam sembang dengan orang besar, explain apa kita buat etc. jangan pelat2 cakap dengan dia, jangan guna bahasa baby. nanti lama2 dia boleh catch.

normal je Tu sis.... xyah riso. insha'Allah ank sis ok... banyakkan bercakap dengan dia. jgn bercakap pelat2. cakap MCM biasa je...

sme... speech delay klu x silap sye ble anak da 2 or 3 thn..