Berat badan anak

Anak saya 8bulan. Bulan 10 tahun lepas check-up 5.5kg, bulan 1 ni check-up 5.8kg saja. Ada apa apa tips tak untuk naikkan berat badan anak? Anak makan memang banyak. Selalu masakkan nasi + sayur + telur scramble/ayam/ikan.

9 Balas

Boleh tambah - Full cream milk - Santan - Unsalted Butter - Palm oil - Cheese - Yogurt *untuk menaikkan berat baby. Contoh menu anak saya berasaskan bahan di atas 1) Chicken/ Fish/ Prawn butter milk 2) Masak lemak ayam/ udang atau masak lemak sayur 3) Stir fry chicken add on yogurt 4) Creamy pasta 5) Marinated chicken *no salt/sugar/MSG Antara makanan yang boleh menaikkan berat baby - Potatoes - Pumpkin - Avocado Pelbagaikan sumber makanan dan menu anak. Selain main meal, bagi snacks juga. Contoh snacks - Waffle/pancake (savory/sweet) - Homemade banana cake - Fruit yogurt - Nuggets Ada banyak lagi sebenarnya. Boleh follow FB happybabyfoodmalaysia untuk lebih banyak resipi dan info pemakanan bayi😉 Oh ya! Jadual tidur baby pun kena jaga. At your baby's age, average nap needed are 2x nap a day. Total average sleeps in a day is 14hrs. Harap membantu 🌹

4mo ago

pening mak, bila berat bertambah tinggi pulak bertambah siiiikit je🤣lilit kepala ok sgt

lebihkan healthy fatty food. ikan, telur healthy fat so bila bagi lebihkan dari nasi. buah mcm avocado pun fatty food. bagi cheese, yogurt. minyak macam evoo pun sumber healthy fat. pakai evoo, try tumis ikan bilis, daging cincang, telur, bawang buat lauk makan dgn nasi. kalau anak boleh makan toast, boleh bagi nut butter no salt sugar sapu atas roti.

4mo ago

extra virgin olive oil boleh buat menumis ke? kenapa baca kat botol evoo tulis mcm utk titis utk campur dlm salad je means tak masak.. kalau light virgin olive oil baru ada tulis utk menumis

Kalau anak memang makan banyak takda masalah ibu. Dr dekat kk saya dia tak kisah kalau berat naik sikit kalau baby cukup susu cukup makan. Dia jadi masalah kalau baby memang taknak makan

4mo ago

Saya pulak dokter dekat kk ni lain lain. Ada yg kata okay, ada yg kata bantut la apa la. Stressss maknyee

anak sis kerap sakit kah ? atau tgh tmbuh gg kah ?.. sbb kalau tmbuh gg mmg lambat naik berat .. ank sy drop teruk lps tmbuh gg xhenti2 ..

4mo ago

Sepanjang 8bulan ni tak pernah demam lagi

awak cuba masak letak cheese, susu full cream, etc semua . bole tgok kt fb group hbfm, sbb yg tuh bole naikkan juga.

4mo ago

Ada letak susu fc / cheese / potato. Tapi itulah berat memang susah naik

as long as dia makan okay takda masalah. lebihkan good fat mcm avocado.

add on cheese .. macaroni cheese,mgkin membantu utk berat badan

Waktu tido dia jaga tak?

lahir bpe kg?

4mo ago

Lahir 2.3kg. Tapi kalau ikutkan dari pregnant lagi memang dokter sahkan keturunan sebab suami saya pun mmang kurus + tinggi 😅