Bronchitis

Anak sapa pernah kne batuk2 demam n nafas laju..?? Ank saya dlu masa umur 5bulan, 1tahun, 1tahun 8bulan, 2tahun dah pernah kena skrg mcm nk kne lg jea.. Demam ngn batuk n nafas laju.. klow p hspital msty kne admit wad.. Ada tak sape2 tak mcm mne nk bg ok?? Semua cara dah buat ni.. Buntu laa.. Skrg anak saya 2tahun 10bulan

4 Balas

ank sy prnh nafas laju . skli kne thn wad doc kata asma . kne thn wad sbb nafas dy still laju wlau pon da bg 3kali gas . so mmg bnyk pntg larang dri segi mknn pemakaian ap semua . xbole mkn bnd sejuk2 bnyk mcm nangka rambutan tembikai . bole mengakibat kn sempot . lps tu xbole pkai kn bedak bby skli pon sbb bedak pon punca ank dpt asma dn bole kne asma . karpet xbole pkai . sy suh suami beli kn tikar getah tu je pkai d rumh tok ank slesa main kt ruang tamu . haiwan mmg xbela . klau ad kucing lalu pon sy xbg ank sentuh sbb kucing kebnykn bulu cabut2 . rumh pon xbole habuk2 . kipas klau da brhabuk pon sy mtk suami brsih kn . lps kelua mne2 balik mst mndi kn ank sbb kita xtau kdg org merokok ap mlekat pd bju n bdn ank kita xprasan .

Kenal pasti allergen anak. Mungkin habuk, mungkin bulu haiwan, mungkin dari asap rokok. Rumah elakkan ada karpet. Langsir elakkan yg jenis kepuk2 perangkap habuk. Kalau jenis bela haiwan dlm rumah, letak luar rumah. Kalau suami smoker, srh hisap luar rumah n jgn kiss anak dgn baju lepas smoke. Tp kdg2 dh elak semua tu, faktor parents yg ada sejarah asma pun menyumbang. Salur pernafasan dia hypersensitive. Smoge baby cpt sembuh

5y ago

Mayb kne bincang dgn suami psl keadaan anak. Sbb wlopon smoke kt luar still asap2 lekat kt pakaian. Kandungan dlm asap rokok pn byk irritant yg boleh menyumbang

Jangan bagi makan LAT (Limau, Anggur, Tembikai). Air yang berasaskan buah LAT pun tak boleh. Sebab buah LAT sejuk. Itu yang buat jadi demam. Nafas laju tu sebab semput. Kalau teruk sangat, kena bawak klinik, ambil gas.

Simtom asma juga.. Anak saya mcm ni. Asal batuk mesti ke neb. Berlarutan. Nafas laju. Sampai 1 masa, doc diagnosed asma. Neb x blh selalu dlm setahun. Kalau kerap, doc akan check asma.