Sesak nafas

Saya nak tanya ada tk ibu2 yg sama mcm saya , kdg2 sesak nafas + jantung laju + sakit dada bila trlalu penat . Tk boleh nak push buat kerja . Kdg kne rilek dlu bg jntung ok balik .

12 Balas

Klau rasa mengah, cepat penat tuh normal. Sbb kita bawak budak. Kdang berjalan dari ruanh tamu ke dapur pun rasa penat boleh bawak gaduh 😂 mcm sy mmg ada semput sblm preggy. Bila start preggy semput makin teruk. So inhaler tuh mmg sntiasa ada. Tapi penat in shaa Allah normal je. Kalau awk rasa jantung laju bila buat krje masih okey. Cuba buat kerja santai2. Jangan renyah2 okeyy. Tapi kalau awk tetbe rasa susah tarik nafas mcm berat, sakit dada, jantung laju yg rasa kelam kabut dgn nak tarik nafas, ada rasa pening/pitam cepat2 prgi klinik. Risau apape jadi. Kdang kala tekanan darah boleh tinggi tetbe. Tuh yg buat risau. Pape pun jaga diri n jangan lasak sngat okeyy

2y ago

sis.. nk tnya sis bersalin normal k czer ye? sbb sy pon ad asthma jugak mase pregnant

Sy pun pernah macam ni ..start drp .16weeks... 24weeks detect ada pvc bigeminy...emergency Buat ablation... ingatkan normal , bila check ecg pun normal, masuk ward..time tu tgh berdebar, doc terus buat ecg semasa jantung berdebar , baru dpt detect pvc bigeminy ..yg mana high risk pvc .. admit drp ward biasa ke HDU dan terus ke Ccu utk monitor jantung .. 3hri lpas tu buat pvc ablation untuk matikan rhythm yg tak normal .. sekrang ulang alik masuk ward bila ade Chest pain .. dada berdebar

2y ago

mcm mna bole detect ye sbb saya pnye berdebar tk lama , nty da smpai hosp ke kk ke hilng

Sy pun mcm tu utk pregnancy yg kali ni, cpt penat.. lps tu kdg2 rasa mcm semput / mengah, padahal takde asthma pun 😅 jantung laju pun ada juga kdg2. Sy pun nak try tanya doc bila appointment nnt, sebab HB sy pun ok je, masa last checkup HB 11.7. Tapi sy ni berat bdn berlebihan, mungkin sbb tu juga jadi cpt penat, umur pun dah nak masuk 39thn

2y ago

Tulah kan kdg2 mcm2 kita fikir bila badan jadi mcm ni, sbb mengandung yg sebelum2 ni takde pulak rasa mcm ni, elok je cergas siap boleh meniaga kedai mkn, boleh buat kerja mcm org tak pregnant.

awak dh brapa week? sy pun slalu sesak nafas msa awal awal preggy. mmg kerap sgt.. sy 2 kali msuk hospital sbb sesak nafas.. doc kata jgn biar sbb kita share oxygen dgn baby.. haritu sy lmbat pi hosp.. darah pekat dah smpai paru paru.. doc bising jugak.. dia kata nsib baik x smpai otak klu x boleh collapse..

2y ago

saya da 21w da . dri first trimester lg cmni

normal masa mengandung mmg macam ni.. sebab tu setiap kali check up nurse kat kk akan nasihat banyakkan berehat ya.. tu je yg dia pesan. sy kalau buat kerja kat dapur mmg standby kerusi dekat dengan tempat sy berdiri. senang nak duduk bila rasa tak cukup nafas.

Sama jugak.. start 22w mcm tu start rasa sesak nafas.. doktor mintak pantau pakai oximeter dkt rumah.. Kdg rasa laju jantung, rasa mcm tersekat nafas.. kna dduk kjp kawal nafas..tp andai kata awak tak tahan, pegi hosp terus tau..

sme mcm sy jln ckit pn ase pnat sgt..klau klua pgi mall mesti dduk pdhal bru jew jln..bile scan mse 36 week upenye bby besa..ptt la ase pnat...pas tu nk ambk nafas pn seksa..

Sy mcm tu juga. First pregnancy and second sama je. Masa anak petama warded smpai 2minggu sbb doc kata saya ada asthma time pregy je. Second baby pon sama. Solat pun mengah..

2y ago

Sy mcm ni. Masa solat pon rasa mengah. Naik tangga rumah turun tangga jalan dapur ke duang tamu pon mcm tu. Rasa penat, malas nk buat kerja. Blh jd ye asthm time preggy je

Sy msa pregnant dulu sis mcm tu juga...perna jadi waktu kerja smpai nak pitam ... trus cepat2 balik rumah then berehat bru ok sikit .. tpi sy sbb hb low..

tk kisah lah ape" pon tpi mmg normal sebb bdn org lain lain" kan..even tgh santai skalipon..sebb ruang rahim makin membesar.

2y ago

Ok baik. Terima kasih mommy 🫶🏻