Nak tukar susu sebab boikot

Anak minum lactogen sejak newborn lagi. Nk tukar brand tapi takut tak sesuai. Kita kan kena boikot nestle. Yang seakan-akan lactogen ada ke??

15 Balas

Nasihat saya tak payah la tukar,saya pun mcmtu jugak,tukar dri lactogen ke susu s26 gold/enfalac ,sekali anak muntah ,cirit birit lepastu sembelit,sian dia mnangis,tukar susu lactogen balik ttiba x serasi,ni try dutch baby nasib ok,kalau baby dh serasi susu tu tak payah la tukar,ada kemungkinan klu ank awk x serasi susu lain awak tukar balik lactogen nnti ank x serasi,walaupun sblum ni minum elok ja,ramai ja yg minum susu satu ii jenama tu dh ok tpi saja nk tukar,bila tukar yg lama ank x serasi,bila jdi cmtu nk kena try n error hbia susu ii lain,smntara nk serasi anak jdi mangsa,sian diorng, klu x boleh jihad cara ni, kita jihad cara lain, insyallah sekecil-kecil usaha allah akan pandang♥️

5mo ago

Teruskan bagi susu yang dia dah serasi minum xyah boikot bnyk bnda blh boikot allah maha mengetahui niat kita. Susu Ank isu sensitif bukan boleh buat main2 takut nangis anak kita jad8 mangsa pulak sementara try and Arrow tu.

Lain org, lain situasi...mcm saya, newborn bg lactogen...lpstu, bengkak susu...terus bf, smpai xsedar anak dh msuk 3-4month (masa tu)...teringat lactogen stok byk jgk...bg dkt anak, dia tolak..nasib baik saya housewife..teruskan bf, smpai harini anak 8m22d...and, sepanjang umur ni saya try n error susu lain...tp anak tetap tolak...try bg fm, sbb fikir nk raya...bimbang payah nk bf time raya...Alhamdulillah, Allah mudahkan semuanya...& fm yg diboikot, smpai harini xguna..saya positif, Allah dh bantu saya, dpt boikot dan Allah bg rezeki anak utk terus bf...

Susu formula boleh try and error.. Tp mcm sy dh try nak tukar dari lactogen ke beberapa jenis susu formula.. Tp anak 2 kali msk wad sbb berak tak okay, kurang menyusu and berat turun mendadak. Jd sy trskan smpai skrg lactogen tu.. Setiap susu formula tu sy try untuk 2 weeks.. N dr nasihatkan untuk guna balik susu yg sesuai ngan dia..

5mo ago

Yaa.. But tgk baby tau sis dalam masa pantauan tu kalau baby langsung tak serasi/sesuai 3-4 hari better stopkanlah..

Kalau anak dah sesuai teruskan saja. Sbb dah pernah bagi susu lactogen tu kat anak melainkan x pernah bagi langsung dr awal. Bukan apa kesian kat anak, Bnyk lagi produk dr nestle yg boleh di boikot. In shaa Allah, Allah bersama kita. Janji Lactogen tu Halal d😊. So jom kita boikot yg lain 🤭

kena try awk. tkyh la stop terus, tp bg bertahap. hopefully boleh stop terus nti2.. semoga niat mommy nk tukar susu sbb nk boikot syarikat yg menyumbang bunuh anak2 sebaya anak kita happily tu jd asbab anak mudah terima susu lain & ank sihat walafiat

Anak saya pun minum lactogen dari bby tapi berak dia 2 hari sekali kdang 3 hari sekali pastu ni cuba dutch baby elok berak dia sehari sekali bdan dia pun makin bam bam haha tapi kalau anak awak mmg serasi dg loctogen terus kan je takyah tukar

kena try and error sis. cuba beli yg packs kecil2 atau request sample dulu. kalau nampak baby tak okay juga, tak ada masalah nak continue. kita dah usaha, inshaAllah ada pahala & hikmah kat situ.

nk boikot blh..tp klu ank dah sesuai yg tu..continue..tu utk sy la..byk bnda blh boikot..tp klu ad kaitan ank..sy lbh utamakn keperluan ank..😊😊

x perlu tukar pun x pe x de mslh pun..Klau dok asyik tukar je nnt tiber ank x ngam ngn susu tu dh membazir 1 hal plk ank sakit pun 1 hal jgk sbb susu x sesuai dgn dy..better teruskan je bg

Klu blh bab susu ank ni x perlu la ikut boikot2 kesian dkt dorang, lain klu anak dh besar yg klu tukar mknan/mnuman tu pn x akan effect dorang.