First time GDM

Anak ketiga first time sangkut waktu minum kali kedua.. nak tanya apa suggestion yang boleh dimakan atau diminum sepanjang gdm ni.? Saya sangat gemar minum kopi dan makan macam2 sepanjang mengandung dari dulu..

9 Balas

sis dah pergi kelas dietitian ke belum? amalkan suku² separuh. kalau masih lapar lepas makan tu, next meal lebihkan protein. buah pastikan makan selepas makan makanan berat nak elak gula spike. kalau lapar nak snacking makan kekacang atau apa² makanan yg low GI. amalkan minum air lemon kosong tanpa gula. kalau boleh gantikan je terus air kosong dengan lemon. minum sepanjang masa setiap hari. sis makan/minum je apa yg nak. just pastikan 2-3 hari sebelum buat bsp sis cut sugar

kalau sy first time jgk gdm setiap kali bsp sy akan tgk waktu bila gula sy tinggi klau pagi tinggi xturun2 maknanya mlm tu sy akan kurang minum & mkn benda2 manis dan pukul 10 tu sy dh stop mkn . Kalau tengahari & ptg tu saya mkn seperti biasa je xde diet apa cuma mkn kena limit sikit xleh bnyk2 & nescafe xpernah tinggal pun time preggy walau ada gdm .

nnt kk akan bg tarikh utk jumpa dietician..nanti diorg akan bg jadual pemakanan.. kurangkan karbo lebihkan sayur n protin..sementara ni kalau blh cut gula.. try cut atau kurangkan.. sbb gdm on diet control okay lg..takut gdm xterkawal nnt dr on ubat atau insulin.. kalau on diet control blh beranak ngam due..kalau on ubat dr akan srh beranak 38w..

gdm on dc ke ? saya aritu makan je macam biasa..time nak buat bsp baru control makan manis2 🤣🤣 kang tak pasal2 kena cucuk insulin pulak kalau gula tinggi 🤭

Saya ada baca kena amalkan makan sayur dan protein dulu baru makan nasi utk elakkan gula spike. Kena amalkan makan suku2 separuh.

Susu dan air kosong ja paling elok. Tapi kalau teringin kopi sekali sekala boleh ja. Kopi teh milo kesan kat hb pulak nnt

Saya GDM dan minum kopi juga Tapi kopi saya takde gula 😅😅 saya letak fresh milk

contah nya esok nk bsp mlm ni sis minum air lemon kosong 2@3kali ..

2mo ago

setujuuuu. sy pon minum lemon kosong jugk. hari2 minum air lemon. mmg function, dia mcm detox semula bdn kita.

kurangkan carbo dan manisan