Cara hilangkan ruam susu

Anak baru 3bln 14hari, fully bf. Haritu saya ad bwk anak g poliklinik as salam di bangi, doc ckp eczema tp yg xteruk. Doc bg ubat, balik sy sapu pada anak makin merah.. sy stop gunakan ubat doc tu, sy try tukar sabun dari anakku kepada carrie junior. Dah nampak ad perubahan sikit. Kurang merah tu. Then beberapa hari kemudian merah tu dtg balik dan hari ni muka baby nmpk teruk sgt. nmpk dia xboleh tido nyenyak sb garu2 gatal. Terpaksa guna cara lain, guna tepung ubi + air, tempek kt muka, br nmpk kurang sikit garunya.. mungkin dia rasa sejuk sikit. Satublg org kata mungkin sb ibu makan something yg anak allergic, tp sy sendiri xdpt detect apa yg dia alah.. Cumanya sy nk bertanya, kalau2 ad org boleh bg tips nk hilangkan ruam susu dan gatal di muka anak sy ni. Tq

1 Balas

Try sis jgn mkn yg berkcng2 dlu atau ikan2 yg boleh sb gatal2...Boleh jdi jga..

5y ago

xslap sye dairy product nie boleh sb alahan jga kt bby tpi sis try dlu xmnum yg dairy product n tgk cmna..