..

apa tips utk hilangkan ruam susu? ad yg bgtaw sapu tepung ubi tp ruam pada bayi sy makin banyak je..

16 Balas

Saya guna krim nie sis.. 5 bulan ank saya kne ruam susu sehingga doktor ckp dia terkena exzema.. Byk da try ubat hospital klinik swasta. Pki bedak sejuk. Pki tepung ubi. Tetap xsembuh.kira kronik da. So ada macik tu suh saya cri kat kedai ubat cina. Mlm tu try pki kan.. Mmg nmpk pelahan2 me lembap.. Esok lusa ada nmpk perubahan.. Saya just pki kan ank saya seminggu jak.. Mmg cpt n muka nya jd licin.. Hrga nya xsmpi rm10 pn. Sis try la.. Inshallah..

5y ago

Sama.. sy pon pkaikan ank sy cream ni.. mmg elok

Semua ruam gatal boleh sis try Puers Kidsdom balm.Lovely Baby rub..Ank saya guna inj bila ad.ruam lampin,ruam susu,ruam panas,gatal dan lebam.Organik 100%.Dan selamat digunakan dri newborn till dewasa.Yg ini selamat sebab x da kimi.Hati2 beli cream di luar kebyykn cream ada steroid.Mmg cepat sembuh tapi ada effect.Tq.Harga Rm29 utk 15g

Ruam susu ni lebih pd kurap susu.. ade krim utk kurap susu utk bby.. tp sapu je nipis2 sbb kulit bby halus baru lgi.. baby xleh pkai dlu sbrg bedak @ lotion.. klau ruam tu dh ok, stiap kli lps nyusu, lapkan ddgn twel basah mulut dn pp bby.. spye xd melekat bekas2 susu lps nyusu

Standby kan cream CALAMINE. Cream nie menenangkan kulit bayi (ruam lampin, kulit atau gigitan serangga) ad bentuk liquid n cream. Klau ruam lampin sesuai letak cream supaya air kencing mengalir xkena tempat ruam. Liquid pn boleh guna kat mana2 bahagian kulit yang gatal

Dlu anak pon ade ruam susu. Doc suruh biarkan je. Lepas tu elok sendiri. Xde ape2 parut. Tp klau risau blh tye doc. Kulit bayi lembut dan sensitive. Baik consult doc :)

Anak sy pun ada ruam susu, and sy pn buat cara yg sama dgn sapu tpung ubi.. Tp makin bnyk. Tengah dok pk cara apa yg efektif yg leh hlgkn ruam susu tu

saye pakaikan bedak aiken sis. beli kat speedmart. ni pun sb kawan yg suggest sb anak die pun kene ruam susu then die pakaikan tu.

5y ago

tula bedak aiken jugak elok. before ni saye pakaikan bedak yang merah tu, lupelah name die. tp kulit baby jd kasar. kawan suggest aiken ni sebab die pakaikan kat anak die, so far alhamdulillah elok ☺️

Dulu anak saya masa berpantang naik banyak, saya kerap mandikan dia, jngn bg dia berpeluh, hilang sendiri jer xpakai apa2

Sapu drapoline sis..beli ubat kt farmasi..sentiasa sapu. Dulu ank sy yg sulung pun ruam susu, Alhamdulillah sembuh..

Setiap kali Lepas menyusu, Lapkan muka baby dgn air.. just bagi bersih bahagian muka/ leher yg terkena susu tu..