Anak tak nak makan

Allah Stress nya bila anak taknak makan, anak dah 1y3m. Sarapan tknk, tengahari pun 2 suap, malam pun. Tu pun makan lauk je nasi tak nak langsung. Anak susu badan, waktu tidur malam dia mmg nak susu je sbb lapar. Anak lain elok je makan, boleh burn out

10 Balas

Take a deep breath mommy. Sabar ya. Memang anak ada fasa gitu. Makan lauk pun okay tapi awak buat complete version contoh - Sup Ayam (Bebawang, carrot, potato, ayam, tomato, unsalted butter, celery). Ni pun dah complete meal tau. Tambahan fruits as dessert. - Ayam butter milk + Mashed potato + Fruits as dessert (pun complete meal) Anak orang lain pun sama. Yang awak tengok tu moment yang indah. Struggle moment mommy tu hanya dia je tahu. Kita memang kena selalu tackle anak. Kena try and error menu and texture. Jangan paksa nanti lagi anak tak nak makan sebab dah create memory sesi makan = nightmare/trauma. Anak tak makan nasi takpe. That's totally normal. Tukar kepada karbohidrat yang lain (mee, kuey teow, mihun, macaroni, spaghetti, etc). Satu lagi, kena cari every possibilities and solutions kenapa anak tak nak makan. Boleh jadi teething, tak suka food texture, tak suka soupy food, tak suka certain flavor, nak makan sendiri taknak disuap, nak disuap taknak makan sendiri, nak makan sama2 dengan ibu ayah, etc. Good luck 💪

sabar ye mummy. anak2 kecik mmg berbeza ada yg suka mkn ada yg x. anak sy yg kedua pun susah mkn. sy byk bg susu n offer apa yg dia nk je. tp sy x bg anak mkn jajan ye. Alhamdulillah dh nak masuk 3thn anak makan sgt berselera. sayur pun suka mkn. tp umur mcm 1thn gitu mmg dia xminat nk mkn, yg penting anak kita sihat. mkn 2 3 suap pun sy dh ok.

jgn stress and compare dgn anak yg lain. anak saya x makan nasi wlpn mcm2 cara buat. dia makan potato n fruits je. berat mmg slow la naik tp bila pegi paed, growth dia advance. org ckp salah dari awal padahal xde pun. nasi n ikan mmg dia tolak. skrg umur 4 tahun. baru 1 mgu bljr makan nasi itupun kena guna beras yg special..

4w ago

pelik ttbe naik waiting for 1st child..patut waiting 2nd child. setting salah ke kat apps ni hahaha

Low kan expectation sis kat ank. Ank sy nk ns kosong je dgn kuah. Lauk taknak. Sy bg je. Nnt kang lauk tu buat finger food. Bg mase lain. Begitu la 1 hari asalkan 1 hari ada meal. Habis fasa ni. Mcm sis ank nak lauk kan. Ns tu ganti benda lain pun ok kalau ank terima. Smp masa nnt habis dah fasa tu.

anak sy pn sma jg dlu bgtu,tiba2 tak nak mkn,sesuap dua je tp skrg dah tau mknan fav anak,sup ayam+ nasi dgn telur,hari2 masak ni pn anak tak bosan,tp kadang2 selit jg mkanan lain,yg penting anak sihat dn aktif,,

Akm sampai 1 fasa anak2 macam bosan Anak2 saya semua ada fasa tu memang pening pk nak masak apa hari2 Sampaikam saya masak balik bubur, buat chicken/potato finger macam dorang baby dulu makan pulak dorang

try buat menu lain..mcm jejari kentang.. @mashed potato yg mudah tuk anak makan ...atau buat nugget ayam sndri..mg dpmudahkan segalanya..aamiin.

anak saya setahun 2 bulan fully bf juga . taknak makan lauk dia, bagi lauk family baru selera makan hmm

4w ago

takde msalah. lagi senang Xpayah buat 2 lauk asing. teruskan.

Anak sy pun camtu jg sehingga laa umur anak sy 5 tahun 🥹

ada bgi gadjet tak kat anak ?