Tak cukup bulan

Alhamdulilah, saya selamat melahirkan baby girl pada 31/1/2020 secara czer dengan baby seberat 1.01kg. Sepatutnya baby due 31/3 tapi baby nak keluar dua bulan awal ye. 40 hari duduk dalam incubator sebab baby pramatang. Alhamdulilah sekarang baby berat dah 1.53kg. Road to 1.8kg untuk baby keluar hospital. Doakan saya membesar dengan sihat ye acik acik semuaaa?

Tak cukup bulan
126 Balas

Terima kasih semuaa atas doaa kalian. Semogaa anak anak kalian juga membesar dengan sihat. Alhamdulilah anak saya dah discaj dari hospital 20/3 baru ni. Sekarang dia dah dekat dengan saya. Tidur malam pun ada dia kat sebelah. Masih lagi terbayang masa dia penuh wayar dalam incubator. Dokter bagitahu nanti besar boleh cerita kat dia. Dia lahir berat 1kg lebih je. Hehehe

4y ago

selain dr tu. teknik mcm kangaroo care pn bgus tuk bby..dlu ms sy warded di nicu jg ank..doc ajar mcmne nk buat.. bgus juga amalkn kangaroo care ni.. bby akn kuat smgt...cpt bsr... caranya ...letak bby skin to skin dkt dada kita selama 6jam setiap hari.. kalau ada baju bsr atau berbutang d dpn akn mudah tuk buka n msukkn bby letak d dada..

Sama dgn anak sy..1kg je..awal 2 bulan..hehehe..tggu smp 1.8kg baru leh kuar..comel je baby besar ni..salu tye nurse, leh bonding tak, nanti dia bg..hehe.. InsyaAllah, dorg cepat besar nanti dan sihat nanti.. aamiin..hehe..besar tapak tangan je..sy czer sbb air ketuban kurang dan jantung baby tak cantik

4y ago

Haah..masa tu nangis tau kita dapat peluk dia dekat dada..hahaha..tp dapt kejap je..sbb anak sy 2 bulan baru discharge.. Allah je tau perasaan tu..haha..dorg ni just kerap bg susu. Cepat la besarnya..hahaha..tu je.. hehe..tp sy refer ROP dgn development smp skang nk 3 tahun dh..tp mmg comel..hehe..sy sbb jantung baby tak cantik dh sbb ketuban kurang..dh setengah..hehe

Saya pun baby pramatang .. due 13/4 tapi baby nak keluar awal 29/2 .. baby berat 2.1kg kena tahan Nicu & baby jaundice .. berat akan turun , kena tahan 2 minggu .. Alhamdulilah nampak perubahan baby , baby kuat .. kena kerapkan bagi susu badan 😊

4y ago

Syukur berat baby ok. Mmg memula tu berat turun. Baby saya lahir 1.01kg drop jadi 900gram lebih sebab kena puasa susu. Then saya perah juga susu bagi diaa. Bila dah minum susu naik mendadak. Lagi saya positifkan diri and bersabar.

aamiinn..sis,time baby bk keluar tu ada contraction ka?mcm perut selalu keras?n kepala baby da masuk bawah ka?maaf tanya,bab sy skrng da 7 bulan,tp td review klinik dia kata perut mengeras,n kepala baby da masuk bawah,takut plak terberanak awal.

4y ago

Aamiin.

Mg bby sis mmbsr dgn sht..aamiin..dan capai berat tuk discharge..aamiin...mg bby sht mcm ank aunty juge ea..aamiin...sbb dlu ank aunty pn prem..i know how the feel.. take care mommies..hrp mommies n bby kuat..aja2 fightimmm✊✊🔥

4y ago

😘❤

Cam anak sya yg pertama lahir pra matang duduk hospital smpi 1bln2hari,lahir berat 1kg saja syukur Alhamdulillah skg dah besar sihat tumbuh jadi anak yg bijak,,kena kuat kn hati jaga baby pramatang ni

4y ago

Ya betul sis. Memula saya pun tak kuat tengok anak duduk dalam incubator dengan penuh wayar dekat badan dia. Pastu nurse nicu nasihatkan kita kena kuat untuk baby sebab baby boleh rasa apa yang kita rasa. Walaupun baru2 tu kalau tengok dia mesti menangis, kita lawan juga perasaan tu tak nangis depan dia. Kena selalu positifkan diri. Yang diaaa kuat lawan semuaa ni. Alhamdulilah sekarang dia semakin sihat. Harap2 sangat dia sihat sampai dia dah besar.

Macam anak saya hari tu treated as prem baby tapi anak saya bukan prem baby. Dia cukup bulan. Cuma berat x sesuai dgn usia dia masa tu. Masuk tiub kat mulut jugak. Semoga dipermudahkan ya. Amiin

4y ago

Terima kasih. Amiin sama lah ya moga sihat selalu sampai bila2

Ya Allah semoga baby ini cepat besar & sihat walafiat tanpa ada satu kekurangan pun. Angkatla darjat kedua ibubapanya kerana kesabaran mereka menjaga anak ini. Aaaamiinnnnnnnnnnnnn. 💖😘

4y ago

Aamiin. Terima kasih sis atas doanya

alhamdulillah kurnia rezeki dari Allah..bersyukur sgt..itu semua kehendak..puan kena kuat dan baby akan kuat..sihat ibu dan baby chomel tu..lets go home..

Alhamdulilahh... Ni anak buah saya tak cukup bulan jgak lahir haritu... Tapi cpt sngt naik badan ye... Berat pun 1 kg lebih je masa lahir....

4y ago

Hehehe... Tapi rmai yg ckp, bby tak ckop bulan cpt membesar n pndai.. N bnyk akal.. Hehehe😂😂