Hai Assalamualaikum. Dah ganti puasa ke mommy2 semua 🥲

Alhamduliah syukur. Sye baru 6weeks. InsyAllah kalau ada rezeki EDD 20/9. Dh sacn dh haritu. Alhamduliah semua okey. Tapi tula takut nk ganti puasa sian bby awal2 nk membesar. Sye tkde alahan. Muntah2 tkde. Cumanya sye memilih nk makan makanan tu dan perut asik lapar je. So sye makan apa yg sye selera nk makan je. Nanti bulan 3/2023 ni puasa pun bby bru 14weeks. Harap boleh la puasa. Buat masa skrng ni bole ke agaknya2 sye ganti puasa bru 6weeks ni. Hmmm ada tak geng dkt sini yg tak ganti puasa lg 🤣🤭 #firstbaby #bantusharing #jomkongsidengansayapengalamanibu2semua

17 Balas

Boleh je puasa selagi awak larat. Pastikan sebelum puasa banyakkan minum air masak & kena bangun sahur, tak boleh skip sahur ye. Kalu boleh waktu sahur awak makan makanan seimbang supaya awak larat nak puasa sampai ke petang & pada waktu yg sama baby dalam kandungan dapat nutrisi yg cukup. Nanti waktu berbuka pun macam tu jugak..makan makanan seimbang & banyakkan minum air masak. Dan jangan lupa makan folic acid. Sy buat macam ni la masa sy ganti puasa, ketika itu, kandungan sy 12 weeks. Sy hanya puasa 2x seminggu je iaitu isnin & khamis. Pada usia kandungan 15 weeks sy dah selesai ganti puasa. FYI, sy pun tiada alahan/muntah/mual ketika first trimester. #firstbaby #firstmom #tengahpregnant32weeks #babyramadhan

1y ago

Luvvvv 🤍 tq awak for sharing. Ok ok nk ganti isnin khmis.

Saya lagi 9 hari. Ramadan lepas, sebulan (29 hari ) tak dapat sempurnakan sebab GDM, sarat dan bersalin pada 18 Ramadan. Sekarang 9 bulan selepas bersalin dan fully bf. Doakan saya juga ya dapat sempurnakan ganti puasa. Niat kerana Allah. Doa Allah bantu kita dan kandungan /anak yg disusui. Wajib Sahur: makanan cukup nutrien. Suku-suku separuh memadai. Saya tambah oat dan kurma sebagai kenyang lebih lama sbb saya susukan anak sepenuhnya. Air kosong minimum 500 ml. Kurangkan aktiviti. Saya kalau banyak aktiviti masa puasa, petang dah lembik menggigil. Kena bedrest. All the best puan! Cuba dulu puasa sehari. Pastikan niat, sahur, cukup air.

1y ago

Sama-sama.. Mudah mudahan aamiin

sy pon belum habis ganti puasa.. takut nk puasa sbb pernah pgalaman masa mgandungkan anak yg sulung sy ganti puasa tibe2 leaking n bleeding.. mase tu 31weeks.. jd mmg terus xberani nk puasa.. masa bulan puasa pon sbulan x puasa.. tp lpas tu ganti puasa n byar fidyah.. kali ni xthu la mcm mne sbb xtry lg.. due 24/6. puasa xganti ad 14 hari lg.. thun lepas tggal byak sbb lepas ccok depo period jd xteratur.. period lbih 15 hari time puasa.. belum smpat gnti puasa termengandung plk😅.. bila ingat pglaman yg lpas jd tkut nk puasa.. tp klu x gnti n xpuasa nnti naya pak karim nk kena ganti 44 hari😅😅

1y ago

xpela.. sis boleh cuba dulu.. lain org lain badan.. klu xmmpu juga nnti boleh byar fidyah n ganti lepas bersalin..Allah maha mengetahui kmmpuan hmba2 nya.. insyaAllah smoga dipermudahkan urusan kite sis..Aminn

saya pun fikir nak ganti , ada kawan saya kandungan 12week dia boleh puasa masa bulan puasa cuma kalau dia xlarat dia x puasa tapi dia tinggal 7 hari je in shaa Allah puasa ni lagi bagus sebenarnya boleh elak gdm cuma kalau xlarat xbolehla puasa , tapi mak mentua saya penah je puasa masa kandungan dah besar dia citer. cuma bagi yang alahan teruk tu susahla mcm saya alhamdulillah xde alahan cuma perut je kalau lapar tu ya Allah 🤣pedihnyaa lepas da membuang adoii tu seksa tu. kalau x membuang xpe x lapar sgt kalau da membuang tu aiyoo pedih perut asyik lapar semoga Allah permudahkan kita semua ye

1y ago

betul tu awak. kalau xmakan pedih perut ulu hati adehh 😂

saya Pon belom ganti puasa. sehari lagi tinggal tapi asyik lapar je skrg ni. baby baru 8w 4d. tgh dilema dh pilih puasa bila. huhu tahun Lps tinggal sehari je puasa sbb time tu Pon ngandung. puasa time tu tinggal sbb sakit tonsil bengkak. tapi Lps raya tu xde rezeki sbb missed miscarriage. Semoga Allah bg kuat la nak gnti sehari je Pon tapi kemain Susah 🥲

sye pun sama dilema sgt , sbb pada masa yg sama sye ni ada anemia, tak risau ke diri sendiri tapi risaukan baby takut dia x boleh nk survive .. hb pernah drop smpai 5 .. i know org yg xde masalah kesihatan akan kata i lemah , tapi nk buat mcm mne ni bahagian i kan .. 🤭

1y ago

Tkpe awak. Bayar fidyah je. Allah maha mengetahui. Semoga dipermudahkan urusan awak ye 🫶🏻🥹

tinggal 50 hari nk Ramadan sis. better cepat2 sbb awal2 ni baby perlu nutrisi cukup so sis kena pilih2 hari juga nk puasa tak boleh straight. sahur kena makan cukup & minum air byk ok. moga dipermudahkan.

1y ago

Betul jugak tu puan. Tkpela insyAllah sye cuba sehari dulu tengok mcm mana. Tq puan for sharingg.

kalau larat boleh puase,sis boleh puase.. saya start ganti puase pon mase trimester 2. sahur makan berat sikit dngan kurma, susu, air minum 2 gelas cmtu... ckp jugak dengan baby " esok kite puase ae sayang☺️"

1y ago

😭😭😭 touchingnyaaa dgr. Betula la kene ckp dgn dia. Esok kita puasa. InsyAllah sye cuba. Terima kasih atas perkongsian.

emmmm sama la kita, nk msuk 6week tp puasa belum ganti.nampak gayanya mmg kena ganti pelan2 ni..tp ksian baby kan,kte ni cpt jgk lapar nya,penat pn cpt,loya pn ada je..agak2 boleh ke

1y ago

itu laa..smoga kita kuat 🤲..tp tu la tktau hari apa nk kuat ganti puasa 🤣

saya satu hr before puasa tahun lepas dpt tahu pregnnt. Alhamdulilah larat& dpt puasa penuh. apa apa pun bergantung pd diri sendiri. moga dipermudahkan.