Berapa lama alahan anda semasa hamil?

Select multiple options
semester pertama je
sampai semester kedua
sepanjang 9 bulan
tiada alahan

953 respon

33 Balas

2nd pregnancy selepas tunggu 9tahun..anak 1st dh 9 tahun..ada buat bariatic 1 tahun 4 bln dh disahkan pregnant..dugaan sebab sakit kepala yang sgt2..dgn gastrik yg agak teruk..sampai xmampu nak g keje..nak drive..nak duduk dlm kete lama2..kerap menangis sebab stress risau pasal keje..dh lar baru dpt keje..dgn keadaan mcm nie yg kerao pitam..hrp2 cepat hilang..xpasti sakit kepala n gastrik sebab hormon pregnancy or..sebab long covid..sebab sebelum nie pernah kena covid n alami sakit kepala yg melampau dan juga gastrik..now..repeat benda yg sama gak..

alahan tak de teruk sgt, tapi mmang letih, penat..tak larat semua ada, muntah2 pon sikit je, lebih kpada mual2 manja gitu..sepanjang trimister pertama tu mmang tak masak, suami mkn luar je sbb tak lalu bau bawang, makan ayam sume bnde tak lalu..then kena covid pulak masa 12 minggu tu..lagi lah tak lalu makn smpai berat pon turun..tapi bila masuk 14 minggu, uisssh kemain makan nya..lagi2 lepas raya haa terus kena minum air gula 😅🤣

Alahan dari awal trim muntah teruk, mkn muntah je smpai trim ke2..masuk trim ke3 sampai skrg dh masuk 33week masih tk boleh bau bawang dgn org menumis bawang..selera mkn pun kdg ade tidak je..spnjg pregnant berat naik turun je..chekup tadi naik 0.1g je berat badan..

dari 2bulan smpai skrg 4bulan masih alahan air liur yg byk..smpai sntiasa sediakn bekas trtutup utk buang air liur..tak larat asyik meludah di toilet..kdg smpai mlas nk bcakap..last2 bg ckp bhasa isyarat je😅 harap berakhir la cpt..

2y ago

sy dari semester pertama skrg suda 4 bulan..air liur bnyak sngat..trpksa sedia bekas dlm bilik..😂

sekarang 8 weeks masih lagi mengalami alahan.. xboleh nk mkn dan minum asyik muntah Jew.. berat badan pun dah turun... kepala pening je. mengidam xde , mkn sikit² alas perut je. mkn banyak sikit mula loya datang...

alahan tak teruk pun. kadang jaa muntah.. tapi sensitif dengan bau bauan.. lelagi kalau bau menumis.. memang buat tak ada selera nak makan. but now.. okay dah.. berselera makan😁

start 6 mnggu, skrg 15 mnggu masih loya muntah dan pemalas.. tp kalau makan kat luar elok pulak ada selera..balik je rumah sendiri, walau mknan tu beli terasa loya betul..

ini pregnancy yg ke3.. setiap pregnancy mmg alami alahan yang teruk.. tak tahu bila nak habis... 10weeks...hope pregnancy yg ke 3 ni baby girl... sebab dah 2 hero ..

usia kandungan saya baru 4bln badan rasa sengal-sengal,nk muntah dan pening kepala..ni kandungan ketiga.. setelah 12 then yg pertama dan kedua X ada alahan mcm ni..

lahan saya pada kehamilan pertama langsung takde lahan ape pun yang ke due ni teruk sangat sampai trimester 3awal sampai sampai boleh makan ape ape asik muntah je