hamil

ade x ibu2 yg xpnh mkn ubt yg klinik bg smasa hmil??

16 Balas

Utk jwb soklan sis, sy MAKAN ubat KK bg..sbb sy risau apa sy mkn xckup utk baby..gpun, ada sy baca kt artikel yg acid folic kk bg tu utk bdn kta generate cell utk baby..iron tablet plak utk generate darah dlm bdn so that ckup utk baby n bdn kta..ada ubat obimin yg kk bg, ubat tu ckup lengkap gn acid folic, iron tablet n vitamin2 yg baby perlu..so, sy mkn bkn utk diri sy tp utk baby..ikhtiar kita spya baby lahir sihat & sempurna anggota bdn.. Kalau sis ada rasa cm risau side effect mkn ubat tu, sis mkn ubat2 sebelum tdo..make sure perut kosong atleast 2hours b4 tdo, then sis mkn ubat.. Kalau sis rs xmo mkn ubat tu sbb xpercaya pd chemical ke apa..sy xtau nk pesan apa cuma, sy hrp sis bersedia dr segi fizikal & mental if anything happen pd baby sis sbb kta tak tau apa side effect bila baby kta tak ckup zat..nauzubillahhiminzalik 🙏 Sy tak kecam sis tau..cuma kongsi pendapat sy je..cz sy pn first time mengandung..of course kta nak yg baik2 utk baby kta kan..semoga sis dibukakan jalan dan dimudahkan urusan

macam2 ragam ibu mengandung yg nurse/doctor nak kena hadap kan. kdang ada jugak dengar nurse beleter dkat yg jenis suka tak datang ikut tarikh appointment padahal rumah tak jauh pun. dah dapat kemudahan FREE pun org masih tak hargai, klau kena caj mula cakap gov zalim 🤭🤭 . berbalik pada soalan, kenapa ibu2 tak penah nak mkn ubat klinik pulak? klau la awak tahu betapa pentingnya vitamin utk anak dlm kandungan tu, mesti takkan ada yg ingkar. klau ibu2 tak syg dgn diri sendiri tu okey je tapi syg la yg dlm rahim tu.. ni bukan kecaman ye, nanti ada pulak yg komen kata kita kecam. klau dah tak suka tu, baca ABC pun nampak buruk 🤭🤭

4y ago

Setuju!

Saya makan ubat kk lah hb cantik. Bila doc sarankan tukar maltofer terus drop jadi 9 something.. Saya balik semula makan ubat kk okey je.. So bagi saya ubat kk tu okey je sis.. And saya sendiri kalau masa check up nurse nak bagi ubat then ubat nye masih ada, saya tak ambik pun. Bila dah habis baru saya minta sebab saya tk suka membazir..

4y ago

🥰🥰

Ada je. Doc bagi ubat/supplement, tapi dia tak telan. (sebab dia ikut trend Mak2 dulu,katanya tak perlu telan ubat) Setiap kali check-up, dia tipu doc yg dia telan ubat2 yg doc bagi. Pastu time beranak,HB dia pula rendah, baby lahir ceaser, baby dpt kuning, lahir pramatang. So, u know what u should do. 😅

pelik jugak dgn orang tak mnum ubat ni .. btw tu bukn ubt itu vitamin untk baby dn diri sndiri .. pernh jmpa org ada tnggi drah hb rendah kncing manis pstu takut mnum ubt . dia kekadang je mnum bila dah sakit kpala sgt bdn lesu. pstu brsalin baby pramatang czer .

kekadang mkn, kekadang sy x mkn... 😂 tah lah mintak nurse tukar ubat , tpi nurse x bgi tukar... mmg tk ler nk telan... klau sy rasa bdn ok sy xmkn, klau bdn sy lemah kurang darah... bru sy mkn balik.. makan jika perlu.. sy amalkn shaklee jgk dan mknan seimbang

Kenapa tk makan? Kena makan sis. Takut bayi tk ckup zat dn vitamin. Sbb tu nurse bagi ubat. Kalau muntah2 makan ubat boleh minta nurse tukar ubat lain. Tapi sebaiknya makanlah ubat yg klinik bagi utk kebaikan kandungan sis

apa yg kk n doctor advise ambil n makan. Kalau first baby lagi kena jaga n mommy xda experience. Pil2 yg diberi adalah utk perkembangan baby n mommy jgak. So jangan culas mkn pil demi kesihatan baby yer mommy

saya tak jumpa lagi ibu yg xmkan ubat dari Dr/nurse. mungkin ada bila ibu tu tak buat buku pink lagi and tak jumpa Dr spanjang mengandung shingga brsalin. knape ya tanya? Pn ada masalah ke dgn ubat?

ubat tu utk sis dan kandungan sis juga. kalau tak makan, risau nanti dgn pertumbahan baby dalam perut. kesian nanti ke baby tak dapat nutrisi yg betul. kita tak nampak keadaan baby kita dlm perut.