Tak pandai cakap

Ade tak kat sini anakk dah 3 tahun tapi tak cakap banyak ? Die paham org cakap apa , tapi die nk cakap tak pandai

5 Balas

puan kena byk berckp dgn dia..dlm ms yg sm beli buku jnis flip flap atau pop up tuk tarik minat ank tuk berckp dgn puan..contoh mcm beli buku opposite sifat besar kecil...gemuk kurus... kalau nk anak cpt belajar puan kena try menyanyi smbil mengajar anak utk tarik minat dia....in shaa Allah anak akan ok dan seronok nk belajar ckp..yg ni therapist speech delay yg ajar pd sy mcmne nk ajar anak ttg sifat.kemudian kena byk bercerita pd anak contoh mcm sifat mcm kucing ini ada 2 mata... ada 1 hidung..macam awak..awak ada berapa mata?? ada berapa hidung .dekat mana dia??nanti dia akan tunjuk la mata ada berapa...mata dekat mana..hidung dekat mana...jd anak akan rs tertarik nak belajar dan bercakap...kalau nk brckp dgn ank pun kena guna ayat yg berulang2 nnti dia akan cuba ...dan bila kita slalu buat mcmtu anak akan trus berusaha untuk brckp... pstu dkt rumah ada beraskan..nnti puan try warnakan beras tu tuk aktiviti sensory anak...yg tu bagus..bila anak slalu kita rangsang dia dgn sentuhan mcm bg main beras... automatik dpt merangsang motor skills yg ada .. ank sy dlu pun sy buat cmtu..bahan paling senang nak cri adalah beras di rumah...benamkan mainan dia dlm beras then suruh dia cri smbil tu brckp la dgn dia... nnti sy sharekan pic bahan macam mana sesuai utk anak speech delay blh kita sediakan...selain drpd itu..puan blh try belikan contoh wisel tuk anak...or recoder mainan tiup2 apa shj jenis mainan tiup.....ni pun bgus tuk ransangan nya..bila dia dh pndai tiup dan selalu tiup..dia akan confident nk kluarkan suara...kdg2 sbb dia confuse mcm mana nk keluarkn suara pn blh jd sbb mcmtu... byk sbrnye kita blh buat aktiviti tuk ransang anak utk brckp... dlm ms yg sm puan kena bg dia smgt kata awak boleh buat punya .mak trust u..sy slalu bg smgt dkt ank..ni skrng br dia nk byk brckp... even dia ckp hujung2 shj mcm mak mah nak kan ni...maksud dia..mak fatimah nak makan ni...lepas tu dia akan kata...mak mah nyang dah ....muk dah rut mah...dia bgtw mak fatimah kenyang dah..gemuk dah perut fatimah... in shaa Allah puan juga blh lakukan ...msih ada ms ..sempat lagi ok..cuma jgn putus asa...aja2 fightimmm✊🏻🔥🔥🫶🏻 ni link contoh buku flip flap yg sy katakan td.. https://vt.tiktok.com/ZS8BAxr9H/

1y ago

sbnrnye byk nk share.. apa sy buat tuk anak..tp mcm limit pulak nk sent .kang penuh sy nye komen je nnti...😅✌🏻maaf ea puan mcm sy ni over sgt mengomen haa..🙈✌🏻sbb excited nk share apa ilmu sy tw sikit ttg speech delay n apa therapist ajar..jd nk share dgn all mommy yg ada mslh sm mcm sy .mcmne nk solve it...selebihnya kita tawakal pd Allah..

ade jumpe pakar speech delay x ? klau rujuk d kk kmungkinan die detect speech delay hai mummy 🤗 jangan lupa daftar dan dapatkan sample pampers jenama merries ni, kualiti die paling best diantara jenama yang lain 😍 dapatkan disini🤩 https://www.merriesfamily.com.my/r/OWVIFX #sampelpampers #samplepercuma

banyakkan sembang dgn dia mommy, ank buah sy dulu mcm tu sbb mak ayah sibuk kerja, dia pulak ank sulung . 3tahun tu cakap bhsa alien lagi 😅 tapi paham je arahan, kalau dia nk something saja suruh dia ikut kita cakap ulang2 lama2 pandai latu..

Kena latih sensory dia, mommy. Cuba beri anak tiup wisel. Boleh bawa jumpa pakar atau consult dengan doktor di kk/nurse juga

kene selalu sembang dgn dia