...

Ade tak ibu2 yang susah nak buang air besar dkt sini? Terasa sakit perut tapi tak boleh nak keluar. Kadang2 tu sampai sehari / 2 hari tak buang air besar. Bahaya tak untuk baby?

15 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, sembelit atau kesukaran untuk membuang air besar adalah salah satu gejala yang biasa berlaku dalam kalangan wanita hamil. Untuk mengelakkan masalah ini, puan disarankan untuk minum banyak air, dan banyak mengambil makanan mengandungi serat iaitu buah-buahan dan sayur sayuran. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Sama lah..nk2 hujan skrg ni..lg lah kurang minum air sbb sejuk n x larat nk kencing..last sembelit..stnby ubat msk ikit dubur bg senang buang kalau dh 3 hari x berapa nk membuang🤭time mkn buah byk ..oklah mbuang cantik..

Banyak minum air, makan buah slepas makan dan mnum vitamin yg docter bagi sis, sebab sye pon mcm tu klau miss buah dan vitamin 2hari tak buang air besar.sya slalu amalakan buah so senang buang air besar setiap hari.

4y ago

Okey sis, thank you🙏

Banyakkan makan sayur dan minum air masak. Makan kena teratur. Sy pon selalu kena macam sis, tapi perasan bila makan pedas atau lebih sikit, senang pulak membuang.

Normal ibu mengandung akan terkena sembelit . sis kena bnyakkan makan buah dan kalau sya, saya makan buah prune jenama Sunsweet , mmg lawas terus😆

Btl ter sis byok kn mkn buah buahn iye cgt2 mmbntu ...sbb sye pn amlnkn mkn buah

normal je ...ikot pada pola makanan yang diambil...bykkn minum air putih...

Normal sis...sy mkn buah naga..lepastu amalkn mkn kurma..InshaAllah ok

Sy kerap sembelit msa preggy...tp cra bg mudh buang..kerapkn minum air suam

4y ago

Baik, thank you sis

Sama mcm sy.. Sembelit dr awl pregnant sehingga skrg dh msuk 9 bln