Ibu nyusu makan antibiotic

Ade tak ibu nyusu fully BF mkan antibiotic pastu anak berak kuning mustard kehijauan + lendir darah skit? Sejak on antibiotic berak anak jadi mcm ni. Baru balik dari klinik tanya doctor kata ade kemungkinan small amount antibiotic masuk dlam susu badan tu kena tempias kat anak. Doctor bagi probiotic je kat baby. Jadi risau pula. Ingat klau lagi 1-2 hari masi sama nak terus pg hospital je. Baby active je takde tunjuk sebarang kesakitan ke ape. Tp kite as mama ni risau la kan. Saya dah stop makan antibiotic tu skrng ingat nak sulam dngan formula . Najis baby pun seakan macam cirit tp dia xcirit yg kerap. Sehari 2-3 kali je buang air besar tp setiap kali buang air besar seakan cirit.

3 Balas

Sy mase bb 6 minggu sy makan antibiotik selama3 minggu sbb kena mastitis teruk. Sy fully breastfeed. Bb ok jer xde cirit ape2 dan berak mustard yellow mcm biasa. Tp antibiotik ade banyak jenis ye awak. Yg dr bagi tu dorang ckp mmg safe for breastfeeding mommy. Augmentine namanya.

Usia anak? Sepanjang saya BF anak, saya ada beberapa kali makan antibiotic sebab tak sihat. Alhamdulillah tak pernah beri kesan apa2 pada anak. Just trust your gut mommy. Apa2 yang mommy rasa something off, terus ke hospital ya.

6mo ago

Baby baru sebulan lebih. Harini dah xde lendir darah dah. Cuma najis masi kuning + hijau lendir.

Saya mkn antibiotics seminggu & df baby tp tahi ok je