Anak kerap demam

Anak sy kerap demam, dan smalam pegi check darah, ni result. Adakah result ni normal untuk anak yg demam ? Doctor kata habiskan antibiotic, tp antibiotic harini dh last dh, hampir habis. Sy sgt risau . Walaupun anak sy demam, tp dia active sgt. Tp hati ni risau sgt2. Lepas hampir 2 minggu demam, sihat 3 hari, sy pegi klinik vaksin influenza (untuk cegah dia kerap sgt demam). Tp sehari selepas vaksin, dia demam lagi. Harini dh seminggu dia demam. Any tips n advice untuk sy pls share. Tqsm

Anak kerap demam
4 Balas

Sama dgn anak sya baru baik dari batuk2. After 3 days sakit lagi(ini mmg salah kami terjangkit dari saya batuk bertalu2). Paed doc bagi lagi 2nd round antibiotic. Kebetulan last week 2nd year vaksin influenza anak sya. Dah baik minggu ni, tetibe je skolah taska msg kata anak sya fever 🤦🏼‍♀️ mlm tu dia sangat2 high fever til bawa ke klinik. Sya monitor demamnya sampai pagi 3 hari sbb takut kena sawan. Doc can't perscribe antibiotic again, cuma bagi ubat demam saja. Syukur after 3 days pagi2 tu demam dah surut badan dah sejuk. Sya cuma bagi anak uphamol 250 tiap 4 jam dan Samburex bagi kuatkan immune system dia. Harap tak sakit lagi lepas ni. Kalau demam anak masi tinggi after 1 week perlu ke hospital cek mummy, ada kemungkinan perlu warded.

Hai mommy. Doc je boleh tahu demam tu demam biasa atau bukan. Kalau dah habis antibiotic tapi demam tak elok lagi. Cuba letak aloe vera kat dahi anak. Tapi better terus bawa anak jumpa pediatric. Kalau klinik biasa doc kurang arif bab kanak² . Yang pasti kalau dah bagi antibiotic selalu nya doc dah tak bagi lagi. Nanti doc akan cuba bagi ubat yang lain. Kena mention ubat apa yang anak dah pernah makan

2y ago

Tq mommy 👍

Pstikn bg ubat ikut time . Pstikn antibiotics habiskan. Klu bf. Ibu blh ambil vit c n telan panadol. Sy sapu cream youbaby bwh ketiak anak. Alhamdulillah skrg jrg dh sikit dia dmm

doktor je yg tahu