Bayi seminggu tali pusat bernanah

Ade tak ibu2 sini ade pengalaman tali pusat baby bernanah? Tali pusat hampir tercabut dah tp dlam tu kehijauan. Dah bawa pg klinik doctor bagi ubat untuk cuci je. Saya yg risau tengo risau baby kesakitan 😭😭😭 luaran pusat pun ade skit kemerahan. Jadi tambah risau je. #advicepls #firstmom

6 Balas

Cuci sampai dalam guna kapas atau cotton bud. Sy guna alcohol swab 1-3 alcohol swab setiap kali cuci. Sapu sampai dalam-dalam tu. Tiap kali tukar pampers sy cuci. Paed yg ajar masa anak 1st sbb xreti. Masa ank second ni buat cara sama kejap je dh kering dan luruh.

bernanah??ade jgkitan tuu..pstikan lpas mndi dap2 bg kering pstu trus dap2 dgn cotton yg ubt cuci tuu..mmg bby nges jap yg pntg kering tmpt situ..tiap kli tuka pmpes cuci pon xpe sbb nanah tuu..

Lepas mandi baby, cuci betul2. Ubat letak lebih takpe janji kering sebelum pakaikan barut/ baju. Takleh basah/ lembap sebab tu boleh infection and bernanah

teruskan cuci, kalau boleh jangan pakai kan pampers menutupi tali pusat anak, abi kena angin2 sikit, kesian tu, kdg luruh pun sakit apatah lagi nanah

mungkin sebab tak cuci betul2 kot. Sy haritu mntk nurse tunjukkan mcm mana nk cuci Tali pusat dia. mmg mntk nurse buat dekat anak Sy terus

xcuci elok kot