Vaksin vaksin

Adakah mommy d sini yang belum ambil vaksin ? Dan adakah yang merancang untuk ambil lepas bersalin ?

13 Balas

Saya dapat 1st dose vaksin (pFizer) masa usia kandungan (26 Weeks / 6 Days). Minggu depan 2nd dose (30 Weeks / 6 Days) ☺️ Alhamdulillah… Selepas dapat 1st dose, takda kesan sampingan dan pergerakkan baby adalah seperti biasa. Golongan ibu mengandung, adalah salah satu golongan yg sangat berisiko tinggi utk terkena jangkitan covid-19. Daya tahan badan ibu mengandung sangatlah “fragile” & boleh membawa maut sebab badan kita tak sekuat “adult” yg lain utk m’lawan side infeks serangan virus covid-19 ni. Saya ambil vaksin during pregnancy ni adalah sebagai salah 1 iktiar utk perlindungan ke atas diri saya, baby dlm kandungan & org dikeliling saya. Selebihnya doa & tawakal kpd Allah ☺️

Saya Sabtu ni vaksin dos-1 at 15w4d. Saya tak nak ambil risiko tak ambil masa pregnant sbb saya kena pergi klinik setiap 2 minggu, saya dlm kwsn zon merah & lpstu nanti bersalin dkt Hospital Ipoh pula tu. Bahaya sbb klinik saya pergi ada je org positif COVID. Suami pula kerja uruskan org COVID. Ibu hamil kan senang kena penyakit sbb sistem pertahanan badan tgh lemah. So saya yakin ambil vaksin sedikit sbyk dpt membantu melindungi saya & anak dlm kandungan selain bertawakkal kpd Allah. Terpulang pd masing-masing sendiri tentukan nak sakit teruk kena COVID tanpa vaksin & mungkin meninggal masa hamil atau kurang sakit bila kena COVID slps divaksin.

sebaiknya ambil sebelum bersalin.. risau kita terjangkiti covid selepas brsalin n then time tu badan memg lemah ., risau kita tk dpt nk survive... tpi klu kita brnasib baik tk de kena covid time lepas brsalin...alhamdullilah.. cume apa2 jdi pd masa depan kita tk thu.. kita usaha dulu sblum trkena, lebih2 lagi klu kita stay kat kawasan kes covid tinggi... sebb kat kawasan saya ada ibu bersalin kena covid lepas bersalin, kesiannya lah trpksa jauh gan anak yg bru lahir

16/07 sy first dose 03/08 sy positive covid 05/08 baru tahu sy pregnant 5 minggu, smlm ppv mines call suruh dtg vaksin hari ni 20/08 sbb sy berisiko tinggi. disebabkan sy dah kena covid dan tahu risiko memang sy akan amek vaksin secepat mungkin btw sy vaksin sinovac

29/7 saya vaksin dos 1.. seminggu lepastu saya baru tau saya tengah prggy..anggaran 6-7w.. 19/8 semalam saya pergi je ambil 2nd dose.. Alhamdulillah..setakat ni semua baik2..dan harapnya terus baik2.. InshaAllah..vaksin selamat😊 #sinovacy

saya ambil vaksin sinovac first doses 31/7 (26w) second doses esok (29w) tak ada simptom pape... baby pun cukup kick 10x sehari lepas vaksin..insyallah ..kita iktiar sahaja untuk lindung diri..lindung baby☺️❤️

sya dah lengkap kan vaksin sya,1st dose 29.7 and my 2nd dose,kemarin 19.8,terus dine in kat kepci,dah lma craving dine in #pfizer😉

saya baru je amek vaksin pfizer tdi 35 week 4 hari setakat ni xada apa pon yg jdi kt saya just sakit tmpt cucuk2 tu je😷

sy first dose 8/8(20weeks) xde side effect hanya sakit kat tmpt cucuk. second dose 29/8. hope semuanya oky. sy dpt pfizer.

saya plan ambil lps bersalin. aefi lps cucuk agak teruk utk saya. hari tu lps cucuk ATT pun lama aefi nak hilang.