Susu apa sesuai diminum untuk Ibu mengandung?

Hi semua, nak tanya berapa kali sehari minum susu minimum? Adakah elok susu anmum materna utk diminum semasa pregnant? bilakah waktu yan sesuai untuk minum susu? pagi,petang dan malam?

Susu apa sesuai diminum untuk Ibu mengandung?
38 Balas

Setuju, better minum susu fresh instead of susu formula untuk pregnant moms ni. Sbb susu pregnant moms ni banyak gula/ingredients tambahan. Saya pregnant boleh terima susu HL je, susu lain semua takde selera. Alhamdulillah, dengan Obimin + Susu segelas sehari mmg Hb cantik je. HL dah mmg fortified with calcium, iron and protein. Try jangan amik folic acid/iron ngan susu ye, absorbtion kurang.

3y ago

Kalau nak minum susu, tunggu sejam mcm baru amik iron. Sbb susu tu kurangkan absorbtion. Iron lebih elok kalau amik ngan orange juice atau anything high vitamin c. Or makan sekali ngan vitamin c. Absortion +++

Ramai jugak yang cakap susu anmum materna ni bagi kesan sampingan macam cirit birit ke sakit perut ke. Sis tak sesuai ni dengan susu anmum. Sis kena minum yang low fat punya susu jangan pilih fresh milk. Dutch lady pun okay if nak try dulu.

sy mnm enfamama A+ sbb ada gdm diet control.. prnh mnm susu frisomum gold, tiap kli buat bsp tinggi.. enfamama A+ ok, x mnis bsp pun cntik.. tp klau nk mkn ubt yg hospital bg, kna jarak yea..sy biasa mnm susu pgi.. ubt pula lps mkn lunch..

Alhamdulillah saya takde masalh apa apa minum susu anmum materna ni. Ada dengar juga ibu-ibu yang minum susu anmum kena cirit birit lah sakit perut lah. Mungkin sebab tak sesuai dengan perut atau berangin ke kan saya pun tak pasti...

Selain drpd susu dutch lady low fat, ada susu low fat jenama lain yg sesuai utk ibu hamil x? Sbb sy minum susu dutch lady low fat, sembelit pulak

Masa awal awal pregnant dulu ada jugak minum susu anmum ni. Rasanya anmum materna ni. Tapi tak kena dengan perut. Banyak angin... ikut badan juga lain org lain

Lebih baik cri bkn susu ibu. Cri susu y kurg gula. Kbykn susu ibu byk gula. Cri susu nestle nespry ok sgt. Anmum materna ni manis potong kaki

Minum fresh milk je..saya minum farm fresh kadang2 minum hl. Xsemestinya mengandung kna minum susu ibu mengandung. Apa yg pwnting ibu ckup kalsium.

Susu tu tengok keadaan sis mcm mana..utamakn susu yg tnggi kalsium dan x ada gula or very2 low sugar..sy mgndung dlu mnum susu fernleaf fullcrem..

Sy skrg pregnant twin minum Susu fernleaf Saranan Dari nurse di kk, dia penah Hamil kembar 3. sis bole try fernleaf ya

3y ago

Susu minum pagi Dan sebelom tidur