baby songsang

adaa sesiapa yg ada pengalaman baby songsang x? sya 24w skrg , td g check up nurse kata bby songsang kepala dkat atas , dia ckp klau bby songsang until 40w bru drg refer doc , masalah sni sya takut baby songsang betul2 smpai 40w , tkut bnda2 yg x sepatutnya jd. adx mommy2 yg ada pengalaman mcm sya , boleh share x?

9 Balas

Memula sy pn baby songsang tp doc ckp boleh berpusing byk mse lg.. hritu details scan uri dh keatas.. sis mse sujud terakhir tu sujud lelama sikit.. dlm Islam pn elok sujud lama yg terakhir tu mtk diperkenankn doakn.. tk lama pn tkpe la.. sbb thu mengah.. so skadar mampu jnji sujud terakhir lama sikit dri biasa.. huhu in shaa Allah n slalu nk borak dgn baby ckp dgn dia utk bgerak ke bawah..

Saya sampai 36 weeks baby still songsang tunggu sampai 38 weeks check2 songsang jugak terus gi laboor room utk czer esoknya alhamdulillah tak ada pape, doc dah tak bagi nak pusing baby sbb dah 38 weeks dan ada risiko tali pusat boleh berbelit kat teher baby... Ada akak tu 37 weeks doc still bagi pusing baby tapi tali pusat berbelit terus kena emergency czer

Sy 29 weeks chek swasta songsang uri bawah, lpas tu mlm tu tok sdara rase perut dy bidan dy ckp kepala bawah plak.. Lpas tu esk tu sy ade scan kk dkotr ckp kepala atas plak uri kt kepala plak 30weeks, dktr tk ckp ape dy ckp nnti pusing je.. Risau jgk.. Tpi cuba jgk tip org bgi sujud lama sikit.. Hrap dipermudahkan lh semua.

Sy 28w bby msih breech, doc kata ada masa lgi utk dia pusing sbb rahim msih ada ruang, doc tgok 36w nnti, kalo kpla x ke bwh refer pakar.

Masih panjang masa baby boleh pusing lg.. Paksa solat bila sujud lama sikit. N bnyak ckp dgn baby soh gerak kepala di bwh. Insyallah

4y ago

Jgn stress2 n berehat banyak.

Doc pakar sy kata, if 29week kebawah doc tak declare as breech, tu normal, if 29week keatas br breech..

insyaAllah,nnt berpusing lg duk kat bawah..sy pun mcm tu time preggi ank ke 4

Banyakkan sujud lama2. Baby still boleh berpusing tu.

Insya Allah boleh pusing tu..