Usia kandungan tak sama

Hi .ada yg sama kes mcm sy tak? Sy last hari pertama period 28/9/21.Dlm hujung bulan 10.sy dah mula perasan.period sy lewat. 2/11 sy check first upt positif. Second selang brpe hari upt 6/11 pun positif. After minggu selepas tu . Sy ke klinik kerajaan bhampiran utk dftr..tp pihak klinik tak scan pun.cuma ujian air kencing shj. Mungkin kandungan bru lg. Then,pihk klinik hnya bookingkan saja trikh utk bukak buku pink 9/12 harini yg sptutnya tempoh usia kandungan sy cukup 10 minggu 2 hari kalau ikut kitaran period trakhir..tapi dua hari lepas sy pulang ke kg suami 7/12 sy tumpah darah mcm spotting sbb sebelum ni xpernah ada spotting dan alahan teruk .tapi agak besar kelompoknya warna coklet merah pekat. Esoknya 8/12 .sy ke klinik kerjaan yg bhampiran utk double check. Doktor scan usia kandungan sy kecil.bukan usia kndungan 10 minggu. Then doktor check jln bawah masih ada darah. Terus refer ke hospital bgian kcemasan dan pakar puan semalam jugak . Benda yg sama .2 kali sy scan dan check jln bwh.kantung dan janin ada .tp usia bru 4-5 minggu mcmtu. Pihak hosptal cuma ckp tgu lg 2 minggu dtg check balik nak tengok janin mbesar atau pun x. Kalau janin mgecut.kemungkinan sy tpkse kguguran. Cuma yg agak merisaukan sy hrini dah masuk hari ketiga darah masih ada belum bhenti😞😞 #firstbaby #1stimemom

1 Balas

sabar puan ya..kalau bleeding secara berterusan masa awal kehamilan tu salah satu simptom keguguran, sbb bln 8 tempoh hari kejadian sama berlaku dgn sy juga puan, bleeding dan sakit d ari-ari..tp kes mgkin kes puan ada berbeza sikit sbb hari keesokan bl sy scan, hanya tgl sisa kantung dan tgu kantung kluar sepenuhnya sbb masa tu bru dlm awal 3-4 mgu mcm tu..last2 kluar jg sisa kntung dlm tmpoh 4-5 hr bleeding mcm tu..selepas 2 bln dr peristiwa tu, sy cek Upt alhamdulillah positif lg, kali ni ada jg bleeding tp x byk,bl ke klinik doc cek msih ada kantung lg, doc bg ubat duphaston, utk kuatkan rahim, doc pesan makan selama bleeding tu..alhamdulillah, bleeding sy cuma sehari sj..jd mkn ubt utk 2 hari saja..sbb sy ada bgtau sejarah pregnancy sy sblm ni sbb tu kot doc bg duphaston..bykkan berdoa ya puan, semoga janin puan baik2 saja.. aamiinn2

3y ago

InsyaAllah..semoga ada keajaiban utk puan ya :)