Baby under weight

Ada yang tahu tips naikkan berat baby tak, saya 36weeks tapi baby comel je berat baru 2.3 kg🥹risaunya saya

13 Balas

sye scan td 36w 2.5kg. normal je doc kate. dlu ank 1st 36w camtu jgak, 38w 2.7, lahir 2.96kg .. so ade lg masa 2minggu ni sis, kerap mkn tp jgn la yg manis2 sbb nnti berat mak yg naik, menyempat minum air gula xpun cek bp selang 2 hari nnti 😪 mcm sye awal2 3rr trimester hari tu naik 2.9kg, sye mmg gdm so cek bp je la 😅 skrg berat drop lak 🤣 mne2 la, janji berat baby naik.. x besar dlm xpe nnti keluar bg mkn minum bg besar sihat.

Sy hari ni genap 36w. Tadi scan RME kat kk doc bgtahu bby kurang 200grams, berat scan 2.4kg terus kena refer Hospital besar utk double check kandungan..so far ujian darah, tekanan darah ok, no gdm, sume normal..tp tulah dah pergi hospital tapi dpt tarikh appointment baru pulak 😂

ok dah tu sis... saya pun last scan 36w baby 2.3kg jer, tapi tak der masalah, dah atas 2kg tu .... kalau besar kat dalam kang susah sis nak teran, biar dia kecik kat dalam, nt kat luar kita pam dia Smpai gemuk 😅

sya cek 36week baby bru 2.1kg…cek 38 week mengejut naik 2.9 kg…sya just mkan apa2 mkanan yg sya tringin…🤣sumbat je mulut selagi mampu nak makan…makan kuantiti yg sikit tpi blik2…🫣

ermm sya dokter kta bert bby x smpai 2kg pun terpksa induce lahrkn bby 37 minggu sekli leps besin bert bby 2.23 kg ermm beslin awl gra" bert bby xnaik pdhl scan tu yg tipu😭

7mo ago

Biasanya kalau scan tu mmg tak sama dgn bila dah keluar. Mcm sy pun scan 2.44 je tapi keluar 2.66. Kalau dh 37weeks dh matang tu awak biasa klu bawah 2.5kg mmg dr suruh induce sbb underweight bahaya utk baby juga.

Try susu kambing lazz tu sis.. alhamdulillah baby saya membesar dengan jaya nya. Risau lak nak beranak nt ni

minum susu kambing sis, kdg2 baby mmg cm tu berat dy😁

Cuba makan durian, memang akan cepat membesar.

Sis try mnum susu full cream & makan ganilla

Try minum susu tepung anmum ke haha..

7mo ago

Thank you bagi information, nanti saya cuba lagi minum anmum sebab dulu mula2 pregnant saya minum anmum juga before susu kambing wildan ne