Ruam panas (merah) ketika Hamil

Hi..ada x yg prnah jd ruam panas masa hamil..sya dh 37w4d jd ruam teruk sgt n gatal2, dh try calamine lotion,ubat makan, elomet cream,mndi air sejuk,letak ais+garam still xjln.. mcm2 dh buat..Ada cadangan x..? Org ckp ni tnda dh dekat nak bersalin..

1 Balas

normal tu puan, alahan tu. ruam panas x boleh guna calamine lotion atau air garam. benda tu akan makin mengeringkan kulit & buat kulit makin gatal. cuba puan pergi farmasi mintak krim pelembap untuk ruam panas, krim utk eczema pun boleh. pakai tiap kali lepas mandi & boleh topup lagi dlm beberapa jam selepas tu. jgn berlama2 dkt dlm kawasan yg bahang sbb kalau kulit berpeluh & melekit nanti datang lagi gatal2 tu. semoga diringankan kesakitan puan ye

3y ago

sama2