Tolong suggest ubat ruam baby

Hi ibu. Tolong suggest ubat ruam utk baby. Ruam dekat punggung lma sangat dah. Bawa jumpa doktor bg cream pn xok. Antara cream yg sy dh guna selain klinik bg ialah sudocream, pureen, calamine cream.

24 Balas

Anak sy jadi ruam sebab wipes x sesuai dgn kulit. Sy tukar wipes pigeon yg 99% air. Alhamdulillah serasi. Kalau anak ruam sbb tuka diaper lepas 4 jam, cuba pendek kan jadi 3 jam sekali. Atau tuka brand diaper yg laen. Ruam ni tanda lembab dan terpekung (betul ke bahasa sy ni?) kat kulit. Mungkin diaper brand yg pakai skarang jenis senang lembab, so kena cuba kurang kan masa tukar diaper atau tukar brand laen. Skarang anak sy naek ruam kt leher yg berlipat pulak sbb panas n peluh, sy pakai bedak botol merah Agnecia kalau xsilap nama nye, Alhamdulillah serasi jugak.

Ade tuka pampers ke? Kalau tuka pampers tp naik ruam, mgkin sebab pampers xsesuai dgn kulit baby. Kalau bukan sebab pampers, mgkin sbb wet tissue. Sebaiknya kurangkan guna wet tissue and basuh direct dgn air masa tuka pampers tu. Dan kena kerap tukar pampers mcm 3jam skali. Pengalaman saya, baby prnah luka kat punggung, sapu krim lmbt baik n baby rasa sakit. So saya kerap tuka pampers dan basuh direct dgn air je. Lepas tu ok tp nmpk jugak la bekas luka tu wpon dah xsakit.

petua nenek saya taknak bg celah kangkang ruam/melecet, sapukan tepung ubi setiap kali tukar pampers. saya ada je prepare drapoline sblm baby lahir, tp katanya bahan kimia ni berkesan sebulan dua je pada kulit baby. saya amalkan petua ni dari baby lahir sampai skrg, alhamdulillah tak pernah ruam/melecet. masa tukar pampers pakai spray air, lap dengan tuala kecik bg betul² kering & sapu tepung ubi tu. boleh cuba ye...

Ruam baby terjadi mungkin sebab pakai pampers terlalu lama.. Nanti ruam dah ok skit, Mungkin puan boleh letakkan nappy liners dlm pampers baby..membantu punggung bayi sentiasa kering.. Sy pkaikan baby sy sejak lahir lagi, xpernah ada ruam sampai sekrg..baby pun sentiasa selesa je pkai pamper wlaupon guna lebih dari 4jam.. Mgkin puan boleh cuba..nappy liner fiffy rm12.90 ada dlm 120helai..jenama lain pon oke juga

Boleh try krim hydrocortisone. 1st saya dapat krim ni doktor diklinik yang bagi. Difarmasi pon ada murah ja dalam rm5-rm10 tengok tempat. Krim ni ada steroid tapi sikit ja... Kalau anak tak sesuai steroid better jangan laa... So far saya guna untuk anak alhamdulillah okey. Kita pon boleh guna. Krim ni serba guna. Nyamuk, ruam, gatal2 pon boleh.

4y ago

Hydrocortisone bkn ada steroid ke?🤔🤔

Try tukar size or jenis pampers. Boleh ikhtiar guna any kind of nappy cream (I guna drapolene) tapi oles nipis je jangan sampai tebal putih semacam kulit baby and kerap tukar pampers baby jangan bagi lembap lama sangat (every 4 hours tukar). My baby kena ruam juga one week I ikhtiar Alhamdulillah back to normal.

Pastikan cuci dengan air yg bersih dan banyak (air paip) bila baby kencing atau berak. Jangan guna wet tissue. Dan make sure bahagian punggung baby sentiasa kering. Cepat2 tukar pampers bila dah masuk 3 jam.

Bole try yg ni awk. .klu semua xjln,try guna minyak,minyak masak tp jgn kc banjir,cukup calit2 ja. . Ni petua mak sy,ank sy kku kena ruam,atau merah2 pedas tu,kmi mmg guna ni shj,mmg akn jd mulus smula. .

Stop guna wet tissue..guna tisu dapur yg x berbulu tu..lap kering2 lepas mandi atau cuci punggung bby..kerap kn tukar pampers setiap 2 atau 3 jam skali..

Selalu bilas dgn air paip slpas lap guna wet tisu... Pastu sapu cream apa2 yg sesuai..