Suspek Pre eklampsia

Ada x mmy dalam ni kena hypertension/pre eklampsia..bp tinggi..risau nye dapat tahu tanda2 nak kena..xsenang duduk dibuatnya..apa yg patut buat..blh ke dpatkan rawatan kat klinik swasta..kat kk xde bagi ubat..hanya kena repeat pantau bp kat KD je..

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Same la dgn saya sis..1st time mase buka buku dah tinggi 152 haa..Smpi nurse test 5kli baru ok..Stp kli check kk mst tgi, bila check kat umah normal je 😂..Takot jmpe nurse ni..Last2 week12 dah start on medication, chronic hypertension haa 😪..Dlm sbln mmg ada 2 checkup la..Refer kk ngn hsptl pakar..Nnt nk bersalin pon doc suggest awal haa 38weeks..Biasala time preggy mmg ada je ni haa..Sis jgn risau, inshaa allah xde pape..Just jage mkn, n mkn ubat k. Jgn mrh2 haa, sbb saya ni kuat marah 😂😂..

Baca lagi
VIP Member

Sama la sye sis nak masok 3rd trimester bp terus naik mendadak. Sye kne control cek bp setiap 2 hari skali. Penat sesangat bila kita preggy pastu ada kes itu ini. Tak tau la cam mana tetiba boleh naik mendadak sampai la nak bersalin kat labour room dorg still cek bp masih tinggi 150. Ikut kan dorg nak cucuk ubat tapi sye tak kene alhamdulillah semuanya dipermudahkan bersalin normal. Huhu

Baca lagi
VIP Member

Saya pon cmtu.. Sblm smpai ok je. Bila dh smpi klinik trus dup dap.. 🤣.. 2x msuk emergency utk cek jantung.. Siap pkai wayar2 lagi... Last2 ambik darah tkut ad tyroid.. Alhmdulillah.. Result normal.. Just brdebor tgk org rmai kt klinik.. Skrg start kne ambik bp selang sehari... Hehee #35week..

VIP Member

sy hypertension. dah bersalin pun. panjang kalau nak cerita...tengok kat ig sy je la ubat apa sy makan apa semua dgn pengalaman pregnancy sbb pnjg penat nk taip hehe. fara_hana28 (tu ig sy. tengok dekat highlight under pregnancy)

Baca lagi

sama la sy .. msa 6 bulan dh start kna .. lpas tu makin teruk .. kncing kotor skali .. kna bersalin 35week .. sbb bby kcik n air ketuban kurang .. skrng bby dh membesar dngn sihat 😍

sy sis..sy da diagnos chronic hypertension..bru je kuar wad..skg mmg ulng alik kk tuk cek bp..kna rest yg ckup..keja pn xwt sgt..sy byk tdo..sbb sy suka pning n migrain attack

Sy pun prnh kna suspek..suspek means blum trjadi..so sy ambik inisiatif, kurangkn mkn brminyak..bnykkn brehat..n tnngkn fkiran..

3y ago

Makanan tu susah sikit nak kawal..mampu makan yg bergoreng je..berkuahh memang xlalu..rest je la yg cuba utk buat skrg ni..makan lebih buah2..

Sy suspek hypertension, dalam masa seminggu ni, kena check bp mana2 klinik 2hari sekali.

3y ago

Sama la saya pon..tapi 3 hri skali dlm masa 2minggu..4 kli cek bp 142 paling rendah 133..