Vaksin AZ masa first trimesrer

Ada tk kat sini yg first trimester dh dpt temujanji vaksin second dose. Sy dah dpt first dose AZ sebelum pregnant. Buntu n tak tahu nk amik ke tak vaksin kedua ni. Sapa ada pengalaman mcm sy yg blh share klu dh vaksin waktu first trimester?#bantusharing

3 Balas

Hi sis. Sy pun salah sorang yg dapat vaksin AZ. Time tu pun tak tahu tengah pregnant.. Time buka buku pink, doc & nurse terkejut sebab sy dapat vaksin AZ. Mereka cakap, usually kalau pregnant, diorang akan bagi sinovac @ pfizer je.. Tapi time tu memang tak tahu diri ni pregnant kan.. 😌 Next week appt 2nd dose. Doc suruh minta advice dari pusat vaksin next week. Saya pun tawakal je ni. Huuu.. 🙂🌸

Saya AZ. 1st dose masa 2 week (tak tau tengah preggy), 2nd dose masa 15 week (patutnya masa 10w tapi doctor suruh saya tangguh dulu. Masa 15w tu walk in je terus). After 1st dose tu ada cramping macam senggugut, ingat nak period time tu so buat rilek lah. Tangan pon sakit macam kena pukul. Tapi 2nd dose tu tak rasa pape, tangan pon tak sakit, semua ok.

3y ago

tq sis 🙂

sy taktau sy preggy masa dpt 1st dose AZ..pastu utk 2nd dose, doc suggest cancelkan dulu sbb ada spotting masa tu..pastu sy walkin masa 14w..Alhamdulillah, semuanya okay2 je..efek 1st dose lg terok dr 2nd dose..2nd dose tak rasa sakit, tak sakit kepala pun 😊