sembelit

ada tips ke untuk ibu mengandung yang sembelit? ke dari klinik boleh minta ubat untuk cairkan najis? sakit sangat nak buang air besar☹️

22 Balas

Saya pun sembelit tapi tanya doc mcm mana suggestion kalau xnk ambil ubat. Doc kata boleh banyakkan mkn sayur dgn buahan then air masak . Sy try buat sup sayur yg ada sayur brokoli hijau carrot tomatto dgn pundak jagung tu. Alhamdulillah lancar.

mkn anggur dengan bijinya tu.. biasa saya bli seedless.. tp sbb sembelit sy bli yg ade biji utk tujuan lawas. lg satu saya mkn ostematrix calcium shaklee sblm tdo.. selain dpt supply cal, mmg lawas juga

5y ago

Awl kehamilan blh mkn ostematrix ke

Samala. Disebabkan tu, saya boleh katakan setiap hari mkn buah. Selalu mkn buah yg berair contoh oren, watermelon, pear.. Restock. So far lancar 😁

Boleh ambil lactul solution dr farmasi. Sy pernah juga sembelit teruk. Last option selain mkn sayur, buah n minum air byk, sy ambil lactul solution.

Saya pun pernah kena mcm tu. Dan saya jenis tak makan buah & sayur. Doc sarankan sy minum ubat Duphalac. Alhamdullilah menjadi ☺️

Sy mengandung kali ni sembelit teruk.. Pastu ada suggest suh mkn otemaxrit dari shaklee..Alamdulillah x sembelit dah

5y ago

Awl khmilan blh mkn ke sis? Brpe bji shri

Saya amalkan makan jambu batu since makan pisang x jalan.. alhamdullilah bila makan jambu batu senang buang air besar 😊

Kita sama . Hmm sampai kekadang tu berdarah . Tapi bila search google . Kata tu normal .

Sy hrtu 5 hr x poo poo..after minum susu HL putih stp hr membuang..cubalah..

Cuba try mkn buah pisang, kalau takdpt jugak try minum air soya . Sy mcmtu slalu 😂