Susah nak membuang?

Hi ada tak yang mengalami macam saya & kongsikan tips. Sekarang 7w and susah sangat nak membuang air besar (sembelit) 🥹🥹

22 Balas

Mkn buah n sayur bnyk, mnum air masak lebih..tp mse sy dlu pn still sama sbb sy kena ambil zincofer/maltofer so mmg akan ade issue susah mmbuang..so doc gynae sarankan sy ambil forlac (fibre) utk soft kan najis so snang nk mmbuang..tp sis tny doc dlu la.

sy pun sama mcm awk..tips yg sy cuba..banyakkan minum air putih..bnyak mkan makan buah2 mcm oren..betik..banyak kan makan sayur hijau..alhamdulillah..skrg kurang sikit da sembelitnya..

10mo ago

welcome..kalu x okey jugak..maybe awk boleh p klinik..minta nasihat doktor..

sy awal2 dulu gitu lah sembelit,.sy mkn buah oren, epal hijau, jambu batu, yogurt plain dgn minum air masak byk2 lancar membuang.. skng dah 3rd trimester xde masalah sembelit sgt

Saya pun dulu first trimester kerap sembelit. Saya minum air masak banyak2, makn pisang, dengan minum vitagen. Salah 1 dari tu kadang membantu 🤭

Saya pun sama mcm sis ada masalah sembelit, selain minum air masak and mkn Buah saya minum Yogurt atau vitagen menjadi 🙆🏻‍♀️ senang membuang

10mo ago

Rasa tak selesa kan. Nnt sy beli ya

Normal bagi bayi yang menyusu. Kalau BF. Lagi lama tak berak. Kadang 3 hari atau boleh hampir seminggu. Bukan sembelit.

saya beli jer kat farmasi ubat sembelit nama duphalic sgt2 berkesan..dan sesuai untuk ibu mngandung dan berpantang..

Sama mcm saya. Bfore preg. Sgt2 lawas. Sekarang. Rasa xtenang kalau xmembuang sehari😂 tp tulah. Sembelit

Makan buah buah hari2 tau... Air kosong kna byk.. Sy dh 37w xpenah sembelit.. Cuba mkn buah2 hari2 😘

hari2 membuang tak? makan buah naga, minum air kosong atau makan nestum. setiap pagi try mkn nestum.