Speech delay

Ada tak sesiapa kat sini pernah bawa anak buat speech therapy kat KK? Anak sy 21month doctor KK bagi appoinment untuk buat speech therapy sebab kurang bercakap..

2 Balas

Kurang bercakap tu maksudnya ada juga ke keluar perkataan sikit2? Dulu anak saya setahun 8 bulan takde sepatah perkataan yang kita boleh faham pun keluar dari mulut dia. Even ibu, susu pun masih takde. Nurse gelabah suruh jumpa dr bagai cakap anak ada tanda2 speech delay, autism. Dah jumpa dr, dr bagi next appointment bila umur anak 2 tahun pulak. Saya tak puas hati gi private hospital jumpa paediatrician. Dr cakap biasa kalau anak dah umur 3 tahun masih tak cakap baru di kira speech delay. Sebelum2 tu masih telalu awal untuk kata speech delay. Dr suruh banyak bercakap dengan anak. Genap anak 2 tahun baru ada perkataan keluar. Kaki, ibu. Tu je. Lain2 masih bahasa alien. Pastu makin lama makin banyak perkataan and ayat. Alhamdulillah anak dah 5 tahun sekarang, punya lah becok suka bertanya & bercerita kadang suruh dia senyap kejap 🤣

7mo ago

Dia cuma boleh cakap maa & nak saja selebihnya memang bahasa alien.. doctor kata seusia anak sy kena ada lebih dari 10 perkataan yg boleh difahami.. sy pun plan nk pergi paed kat private hospital untuk cari second opinion.. tq sis dah coment tenangkan risau sy

Lebih baik pegi Appt tu..senang dpt detect ape2 dri awl..appt pon bkn tiap2 bln klu kt kerajaan...3bln sekali mcmtu..klu nk pegi yg swasta blh je...sye ank 3tahun lebih bru la nk pegi Appt utk speech delay, now still going lgi..ank nk masuk 5tahun dah..

6mo ago

kerajaan..mula2 therapist tgk dulu tahap masalah ank, interview Kita tentang behaviour anak semua tu.. sementara nk tggu next appt, dyeorg akan cadangkn aktiviti ape parents blh buat dekat rumah, atau blh klu nk hntr therapist swasta..sbb nk ke Appt Akan dtg tu mmg lmbt, klu harapkn Appt dyeorg mmg bertmbh lambat ank2 nya perkembangan..next appt therapist dh ade aktiviti yg dyeorg plan utk ank2..