Hi.. boleh bantu saya??

Hi, ada tak preggy mama yg baru 4-5w pregnant. (Cek sendiri) #firstbaby #pleasehelp #1stimemom #bantusharing #ingintahu Tapi tadi ada darah, dan mcm senggugut. Haritu saya cek upt , double line. Belum scan lagi. Ada ke orang pregnant, tapi period?? Biasanya, kalau saya period mmg senggugut. Sape ada pengalaman yg sama?? Boleh share ke? Terima kasih

9 Balas

Sy prna. Selalu sakit bgian perut. Masa tu belum check pregnancy test. Sbb ingtkan nk period. Tapi tunggu punya tunggu tkdah darah lgi keluar. Sy pun check pregnancy test. naik double line . Tapi perut tu selalu sakit Sampai keluar darah. Mcm period. Sy pgi klinik scan. Doktor ckp kandungan dh 5weeks . Doktor bagi vitamin je. Tapi darah ttp keluar bnyak. Lepas berapa hari sy keguguran 😢

Period yg xmnjadi tu sis. Darah tu nk jatuh jadi period tapi x jadi,terus masih lagi terasa yg sedang senggugut. banyak x darah kluar? Ada yg sikit lagi jadi, ada yg mmg sudah period tapi sikit saja kluar. Kalau dlm upt tu sudah bergaris dua,mmg konfirm sis tengah pregnant. X caya cuba lagi. Mcm sy. Sy sndiri x expect. Tapi mmg dah rezeki. 🤭

3y ago

Cara sy,sy teruskan hari2 mcm biasa. Jaga makan minum tu ja. Jauhkan diri dari konsumsi yg x baik pada perut n rahim. Byk2 minum air. N kontrol dari buat aktviti lasak. Byk2 rehat dgn mmbuat hormon selesa n gembira sbb time mcmni senang saja emosi kacau. Bila dah kurang2 rasa sakit snggugut n bdn x penat sgt,sis pun tenang bolehlah cek lagi.. U can do it sis..✌

boleh ke klinik swasta dulu utk double confirm.. scan maybe tak nampak sgt, setengah org bleh nmpak dh wlaupun sekadar dot kecik je.. apa yg awk kena simpan dlm kepala, sebarang pendarahan semasa pregnant adalah TIDAK NORMAL selagi doctor tidak mengesahkan yg ianya normal..

ada kes yg mengandung pun keluar period TAPI tak common ya. kalah rasa ada turun darah ke rasa sakit badan lain mcm boleh je jumpa doktor. selalunya scan kalau awal pregnancy tak nampak apa lg. boleh minta doktor check beta HCG melalui darah utk confirmkan pregnancy.

Kalau ada darah check upt memang double line tapi sebenarnya kena pergi scan sebab takut keguguran macam saya , apa apa pun semoga awak dan kandungan baik baik saja

Dr cite² sy pernah dgr, ada yg mmg bleading smpai 3bln then br stop...better check doc je sis..Harap² sihat semuanya

Kene pegi Chek up ... kemungkinan gugur atau masalah dlm kandungan

better pergi check dgn doktor untuk lihat kndgn itu mcm mna

sayaa