prubahan slps brsalin

ada tak mommy yg kt sni lps brsalin jd kurus ? sy dlu berisi sikit yg ok2 la d gemuk sgt .. tp lps bersalin jd kurus mcm org yg bru baik dri sakit😅 muka pun ikut.. sblm mngandung atau mngandung mmg body ada berisi2 cuma skrg mcm x brpa.. normal ke? dgr kata mngkin sbb menyusu badan .. dah 5 bulan stelah brsalin

22 Balas

betul.. depends on individu tersebut.. saya dah 4 org anak, setiap kali lepas bersalin, berat akan back to normal & below pada berat sebelum mengandung. salah satu faktor nya, bf lah.. nak ckp jaga mkn, X jaga sgt.. mkn main hentam jee.. pantang nampak, mkn jeee.. 😂

5mo ago

haa tula sy pn klu nk ckp makan tu bkn main byk🤣 tp gni gak tp sblm preg mmg naik la muk sgala tembam ahahha tp lps da bersalin dan bf tus kurus 😂

Saya punya lah berharap saya mcm ni tapi malangnya tidak 🤣😔. Berat x turun eventho fully bf. Anak dah 6 bulan. Sedih dan kecewa. Harap2 dpt turun berat asal sebelum pregnant anak second. Kalau tak mungkin saya akan jadi mcm gajah.

5mo ago

saya anak dah 1y4m bru dapat balik berat sebelum pregnant

ikot badan jugak .. sbb saya sebelum kawen 48kg dah mengandung naik sampai 60kg lepas bersalin 55kg sampai ler mengandung no2.. mengandung no2 buka buku 53kg,naik sampai 64kg .. Habis je pantang44 hari back 55kg semula ..

Normal. Memang menyusu akan buat kita lose weight. Some mommies tak loose weight, bertambah berisi pun ada. I pun sama. 3kali i beranak, my weight lepas bersalin balik normal to 44-45kg. Alhamdulillah tak perlu diet kawkaw 😄

5mo ago

i see thnks sis.. rsau lak klu kurus sgt hahaha😅 tp normal lakn..

BMI awak normal tak? Saya lepas bersalin dapat balik bentuk badan dan berat asal. Sebelum (48kg), pregnant (60kg), selepas (45kg). BMI masih normal. Hehe Betul, penyusuan merupakan salah satu faktor penurunan berat badan.

5mo ago

@TT, I see. Then BMI awak normal lagi. 😊 Just makan secara sihat. Itu je

best la gitu xyah susah2 diet haha sy sblum peknen 47, ni dah nk msuk 9 bulan tiber 64🤧😂hrp sgt ni lpas branak dpt berat asal, kurg pon xpe, lebih nt susah plk nak trunn, sy dahlah pndek je 152cm🥺

bmi normal saya 43-57kg. sebelum mengandung bmi underweight 42kg. masa mengandung normal. nak bersalin 56kg. sekarang anak 1y5m underweight balik 42kg. anak dulu fully bf, sekarang masih bf.

sy sis ☺️lepas bersalin kurus sgt2.. dari berat 50 , lepas bersalin jadi 39kg 🤣skrg anak dah 3tahun berat da naik 56kg.. lepas anak setahun lebih baru berat naik sikit2

Sya pulk dh Trlampau kurus sblom mgndung berat 31 je..mgndung Bru cecah 47 skrg blik ke asal 33😢teringin nk badan chubby2 Klau badan Trlampau kurus Nii asik sakit je

5mo ago

aduh kurus ye sis..hehe..saya pun sme.sebelum mengandung 40 Mase mngndung 9bulan bole naik 60kg.lod bersalin turun 42 41 42 tujela xnaik²..tu pun org ckp xmkn nasi ke,, padahal saya dah mkn macam3 MMG xnaik..keluarga saya semua kurus2 haha

alamak x tau la sbb bdn sy jenis mmg kurus🤣sblm preg 40 Time preg 53 dh bersalin 42 lpstu ank dh 8bln sy preg lagi skrg 3 bln dh😂 tp berat jd 40😂