susu badan

ada tak mommies yang dekat sini, tak habis berpantang lagi tapi susu dah drop sangat sangat dah. kadang tak keluar langsung. so asyik topup dengan fm jee. saya rasa macam serba salah sangat nak susukan anak tp susu dah drop sebab salah sendiri rasanya sebab tak jaga waktu pumping masa susu dok keluar dulu 😞

5 Balas

boleh betulkan semula supply. saya pantang sebulan susu drop sebab malas pump. so seminggu ni saya pump setiap 3 jam setiap session 20 minit, 2 kali sehari waktu subuh dan petang saya buat power pumping sejam each session (boleh google cara dia). selain dari tu utk milk booster sebelum tidur saya minum air rendaman halba 1 sudu kecil, telan sekali halba tu. dan mak saya buat air rebusan untuk tambah susu dan buang angin (tanpa akar kayu, hanya bahan makanan biasa), dalam tu ada bawang putih, halba, jintan manis putih dan hitam, bunga lawang, cengkih, lada hitam, halia, kulit kayu manis, biji lemuju. breakfast saya makan oat dan horlicks. alhamdulillah lepas 5-6 hari dari pump hanya dapat 1-2oz, sekarang boleh dapat 3-5oz satu session.

3w ago

ya, breast kosong pump saja setiap 3 jam (20-30 minit pump), memang letih, insyaAllah seminggu nampak hasil.

ibu jangan stress bila susu drop, stress akan mengurangkan lagi susu, kalau cara sy, sy akan buat milk booster sendiri sebab nak jimat, tapi sekarang dah ada milk booster brand nufiya. sama je dengan booster yang sy buat, tapi kalau ibu nak resepi milk booster sy tu pun boleh, kita iktihar semsama, in syaa Allah susu ibu akan melimpah. tetap kuat ibu 😘❤️

3w ago

Haii. If you don't mind share resepi milk booster tuu😘

sama sis, sy pon susu drop balik sbb tk jaga waktu pump ..ni tgh cuba nk jaga waktu pump balik and buat power pump ..harap meriah balik la susu..dulu pump da boleh dpat hampir 3 oz, skrg dpat 1 oz jee ..kdg rse mcm tk terkejar nk pump ...

Sis try mkn yg sup2. Klu sy, sy tmbah betik mentah/lobak putih dlm sup ayam. & jgn stress. Klu perlu sis blh minta request utk jumpa pakar lactation, gtau je dkt dr/nurse masa appointment

siss boleh cuba beli pil tambah susu badan kat farmasi & minum horlick pns . breast akn rasa penuh je + susu sentiasa keluar