Coffee

Ada tak Mommies kat sini yg coffee addicts. Nak kena stop terus coffee once pregnant atau boleh lagi tak nak minum coffee setiap hari? #5weekspregnant

29 Balas

saya coffee addict. sblm prgnt sy akan mnm coffee 2x perday. bil prgnt, sy mnm jgk tp once in a day. if beli yg segera cthnya dlm tin or botol, sy akan tmbh air mineral. if bancuh sndri either handmade or 3in1, sy akn buat nipis or bykkn air. if beli dkt kedai, sy akan minta kurangkn coffee & gula. btw, hb sy xprnh capai 10. selalu check 7,8,9 je. even sy prnh stop masa kandungan around 3-4 bulan, hb still below 10. so disbbkan mengidam & addict dgn coffee, sy mnm je la.. tp dgn cara yg share td..

Sorry nak share je. Sy pun suka coffee. Awal2 pregnant mmg hb low teruk. 8 je. Doc suruh stop terus coffee. Lepastu continue makan iberet. Lepas stop coffee mmg hb tak penah turun. Caffien mmg tak bagus untuk baby sis. Kalau boleh kita kena elakkan ye. Utk kebaikan baby. Sy mula2 pun jadi mengidam sgt nak minum, sbb selalu minum before pregnant, tapi buat jela air jus bila mengidam tu. Haha lama2 terbiasa la tu. Sabar ye mommy. Sy fhm perasaan coffee addict ni.

Sy caffeine addicted..mmg tiap2 hr nk minum nescafe/white coffee..sehingga la pregnant 27 weeks, hb sy drop..dari 12 ke 11, last skali 10.1..dpt la status anemia in pregnancy dlm buku pink tu.. zincofer n iron tablet tu pun sy slalu skip..lpas tu stop terus caffeine, teh pun x minum..29weeks check hb semula, Alhamdulillah dh 11..pil2 tu pun sy mkn konsisten..

Tak tau la nak kata apa.. tp doc mmg suggest tak boleh atau kurangkan minum minuman yg bercaffein... Btw, sy pn coffee addict.. sy minum kopi mcm biasa je.. takda masalah. Hb still ok . Skg dah 38 weeks hehe and still ok. Sbb slain minum kopi,teh.. sy pminat buah juga. Maybe tu yg buat darah dlm bdn seimbang

Kndungan sy daa 18 minggu.. Tahan je dari start pregnant tgok org minim coffee...husband bg hari tu, tp 2 tgok je sbb terliur sgt..cuma salah 1 silap sy, sy gnti dgn milo..igtkan milo ok.. tp salah.. bila nurse check, hb low..dari 11 turun 9..ni x psal2 da kna buat checkup 2 mgu skli..

4y ago

Aah betul sis.. nurse x bg sy minum nescafe , milo, teh..sbb sbb caffien..utk kpastian, nnt checkup, sis tnya doktor.. myb depend badan kot

Sy tak minum terus lepas dpt tau pregnant. Sbb sy hb low. Memg kena jaga sgt2. Hb low ni bahaya utk ibu and baby. Bkn cut coffee je. Milo/minuman bercoklat dgn teh pun cut off terus. Demi baby. Sy dh 3 kali miscarriage disebabkan hb low.

Sy pun coffee addicts ..xda coffee rsa mcm xda tenaga rasanya ..tpi semnjak dh Tau preggy Sy stop ..wlupun xrela 😂 setiap kli buat ai kopi dgn suami klu teringin sgt Sy minum satu sudu jerr 😂yg penting daa rsa d lidah . .

Dlu tiap ari msti kena amik coffee..rs xlapar dan dpt booster energy ja..tp lps tau prgnt sy cuba stop..dan berjaya..tp sekali je sy minum ritu sb xde milo,xde horlicks dh kt umah...

Sedapnya coffee tu bila syrup2 kn kwn2... 😊sy pun coffee addicts tau.. Sy anemia.. Sbbkn tu sy kurgkn pengambilan.. Kdg dlm seminggu tu dh xmnum.. Tahan hati ja tgo mreka mnum..

sy coffee addicts dri bujang. masa pragnant ni sy minum juga. sekali dalam sehari. dulu sy minum coffee 3x dalam sehari.. so control sikit jerr. susah nak stop 100% terus. huhuu!