Second baby after 4 years c-zer

Ada tak mommies kat sini yang berjaya bersalin normal lepas c-zer? atau last minute kena plan c-zer juga sebab tempat luka masih sakit walaupun dah bercantum elok diluar?

5 Balas

hi sissy, 2019, anak pertama czer (poor progress) 2022, anak kedua - Dr tanya nak czer ke normal, sya pilih normal, tapi bukan rizki sya bersalin normal sbb baby suda berak dlm. terpaksa emergency czer. parut lama langsung x sakit. tapi skrg sya suda 2bln 12hari rasa nyilu pada parut masi lagi walaupun nampak cantun di luar. tapi Dr scan ok je kat dlm. mungkin sebab ini czer ke2 effect nyilu2 tue lebih lama. semoga sist berjaya bersalin normal. insyaAllah. apa pun saranan Dr itu yg terbaik utk baby & ibu. kuat ya sissy💕

sya sis .. anak no 3 sya kena emergency czer .. then 3 tahun lepas tu sya pregnant lagi .. doc ada tnya samada nak try normal or nak czer lagi .. sya pilih normal , alhamdulillah berjaya😊and now pregnant ke 6 doc tnya benda yg sama then dia ckp sya mmg boleh normal sbb sblm ni berjaya dah normal .. just dorg akan prepare laa incase jadi apa2 time normal nanti ..

1y ago

sya pernah kena jahit hdup2 .. rasa dia ? mcm kena ambik darah tu tapi berulang2😂 tu je rasa dia .. tpi mcm sya time tu , tgh sibok tgk baby sya atas dada mulut ter aduh2 doc tgh jahit🤣tapi bagi sya mcmtu laa skit dia kalau jahit hdup2 , rasa mcm kna cucuk ambik darah tu tapi berulang2 😁sya still dpt terima skit tu berbanding skit contraction tau😌tmpat czer tu bukan mengeliat je skit , kalau kena batok pon skit .. sya lepas czer , hari ke 20 sya batok x stop smpai 3 hari .. pedih teramat tmpt czer sya .. smpai kembong perut mnum air nak bagi kurang batok tu ..

sy anak no 1 bersalin czer. tahun 2015. anak no 2 bersalin normal tahun 2020. sebelum tu kena jumpa doktor pakar. dia akan terangkan semua dan bagi kita pilih sama ada nk terus czer @ try bersalin normal. sy pilih bersalin normal dan Alhamdulillah berjaya. anak no 3 ni baru lahir 3dec 2022. Alhamdulillah. bersalin normal juga..

kalau bru sekali czer,kite still boleh pilih bsalin normal yg kedua.tp klau dh 2x czer mmg no choice.yg ke3 mmg czer.sy ank 1st czer,umur 1thn lekat no 2,bsalin normal.no 3 czer sbb gdm n doc suspek baby 4kg.so yg ke4 ni jd czer yg ke3,sah2 kena czer n mntk ikat peranakan trus.x brani amik risiko nk preg n czer kali ke4

Terima kasih semua ibu² yg sudi share pengalaman .. nervous pun ada ni.. doakan yg terbaik untuk kita semua ya 💕