INDUCE LABOR

Hi ada tak mommies berpengalaman dgn induce labor? Sakit tak? And ada tips ke nak cepatkan bukaan rahim? Thank you 😊

2 Balas

Hi mommy. Second born sy kene induce. Sy admit mlm 4 Jan, doktor check bukaan baru 1cm. Tu pun doktor bantu bukakan lgi. 7.30 pagi 5 Jan, doktor masukkan induce belon. Mula la pusing satu ward dri depan ke belakang, jalan itik, ketuk ketampi. Last last mandi air hangat sebab contraction makin kuat. 8.45 pagi 5 Jan, belon dah keluar masa mandi air hangat. Doktor jangka dlm tempoh 24 jam. 2ptg 5 Jan, lepas lunch nurse sruh bersiap utk ke lr. Bawa brg baby. 2ptg-6ptg 5 Jan, dah mula induce drip melalui branula. Sejujurnya utk org yg tk kuat daya tahan sakit ni, mmg contraction tu 2x ganda sakit berbanding masa sy bersalin ank pertama. 15minit sebelum doktor decide czer, baru la anak bertuah lahir. Sengaja nk ibu ayah rasa cuak dulu before dia lahir 😂 Sakit mmg sakit. Pada sy rasa 2x ganda drpd contraction bersalin tanpa induce tp kita ibu kan, mmg dilahirkan dgn kekuatan luar biasa 💪🏻😊

4y ago

Betuuul. Sakit contractions mmg tak boleh nak describe kan? Tp lepas baby keluar je alhamdulillah lega yg tak terucap 🥰 hebat kuasa Allah, bagi kekuatan yg tiada tandingan utk golongan ibu ibu ni ♥️

sy kne induced on 38weeks tp bg sy xsakit. lpas pecah air mentuban bru rse sakit nk bersalin tu. tp syg, bukaan lmbt, jd, czer la