Induce labor

Sekarang 36w and masuk 37w nanti Dr decide utk induce keluarkan baby awal sebab baby kecil. Ada tips utk cepatkan bukaan selepas kena induce? #ingintahu #firstmom #inducedlabor

9 Balas

Hi sis.. ni pengalaman sy induce prostin selepas induce 1 jam doc soh baring dan rehat x blh gerak2... masa ni mmng dh strt contraction... then nurse dtng bagitau kalau nk p toilet blh pergi sbb pasang ctg .... then sy p toilet semua dh settle baring dan dh pasang ctg..... settle ctg baru sy makan sarapan semua.. ..tpi slps induce kaki pun x blh angkat 🤣.... dan ada benda jatuh mcm beloon dri dlm tu air ketuban😂..check2 rupa2nya dh 4cm masuk labor room tapi sy x da rezeki bersalin normal.. sbb bukaan 4cm je dh 6jam +contraction tinggi lebih so emergency czer.. induce ni ada byk cara dan reaksi tu berbeza ikut badan.... bukaan cepat/lambat ikut badan...ada orng induce ubat 2 kali bru ada bukaan... :: sis bersedia utk semua... Sy berdoa utk sis bersalin cepat dan senang harap baby dlm kandungan sentiasa sihat dan lahir dengan selamat😍

11mo ago

sy pun 1st baby jugak😁.. x perlu takut sis... ada je ramai yng bersalin normal slps induce....rezeki masing2 la kan....

kalau saya 37w dah kerapkan bersama. anak first , mlm 37w1d bersama dan 37w2d selepas subuh bersama lgi. ptg kul 4.55 dah pecah ketuban. 37w3d kul 8.02am dah bersalin. contraction tak lama. 1 jam je pd 7cm. dtg je contraction saya sedut gas. rasa mamai² je tau² dah nampak kepala. 13/11/21 anak kedua , mlm 37w bersama dan selepas subuh 37w1d bersama. kul 10am ada contraction gi hospital dah 3cm kene warded. 37w2d 4cm ,time ni konon buat jalan itik lah, kupu² lah sekali check 3cm balik. nurse suh duk rehat je. 37w3d check dah 5cm. turun je lr dah 7cm. 8cm baru rasa contraction 10-15minit lps tu kuar seketul kul 8.45am 😂😂 19/11/22 baby pru 😂 semoga dipermudah urusan sis 🥰

11mo ago

Ameen InshaAllah terima kasih sis

Banyakkan jalan . Saya induce masuk belon dua hari lepas . Semalam dah bersalin normal tanpa koyak . Alhamdulillah . Kalau baring je memang tak dergerak lah belon dalam tu . Kalau kita banyakkan jalan cepat je belon tu jatuh . Saya taktau lah kalau kawdah awak induce drip ke masuk pil ke .

Pengalaman saya lepas induce memang kena baring je atas katil sebab dorang pasang ctg dekat perut. Jadi, sebelum induce mommy try banyakkan berjalan, ketuk ketampi, jalan itik, naik turun tangga tau. Tapi buat dengan berhati-hati.

ibu2 kat sapa hamil air kencing kotor...sy air kncing kotor..apa yg sy pelu buat ya...tp dh ambik dh..seblm nie x ada pn mc nie

11mo ago

dh ambik dh smlm...

pengalaman sy..doc induce drip..bg masa sejam .memg akn ad bukaan jalan.... wlpn kite baring je..hihihi...

Kalau saya induce belon tp 38 minggu sbb darah kuar air ketuban tk pecah ..

byk berjalan, squat, senam kupu2

byk berjalan