Jenis tak boleh makan ubat

Ada tak mom dekat sini kalau makan ubat jenis obimin muntah rasa loya . Kalau tak makan ubat ok pulak . Kenkadang tu saya makan ubat selang sehari .

6 Balas

Ubat tu memang akan buat loya sebab ada kandungan iron(zat besi). Tak boleh jugak nak skip selang sehari sebab dalam obimin pun ada folic acid yg penting untuk pembentukan janin awal kehamilan. Cuba makan awal pagi lepas subuh, minum dengan air masam, pastu alas perut sikit dgn roti/ biskut atau pape yg ringan. Kalau sempat rehat/baring kejap, jangan terlalu aktif lepas makan sebab memang akan terasa loya tu. Lepas sejam camtu nanti loya kurang. Saya buat camtu Alhamdulillah ok kurang terasa loya. Tapi kalau awak still tak tahan, cuba minta tukar ubat yg lain

Saya pun sama. Saya ambil folic acid dan zincofer. Tapi tak makan serentak. Lepas 30 minit baru mkn zincofer. Saya akan minum air masak shj, sampai la saya rasa nk muntah. Then saya akan muntah. Saya tak suka muntah keluar makanan. So bila muntah air dan saki baki ubat zincofer tuh okay sikit. Mula2 benci tapi lama lama dah biasa.

🌹https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat ☺️

Saye alahan teruk taoi love you s mkn maltofer alhamdulillah blh telan sbb perisa coklat so kurg sikit alahan https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Klai xblh ltk no phone nti saye add

sama 100% macam saya, saya bukak buku pink esok, seminggu dah saya stop makan, memang tak larat dah nak muntah sesaje, tunggu ubat dari kk pulak,harap takdepape lah

Dah try makan ubat dgn air masam2?