Iron supplement

Hi mommies, nak tanya bila makan ubat iron ni mmg loya ke? Ada tips tak nk hilangkan loya tu? Saya pulak jenis takpndai mkn ubat, so kena bukak capsule ubat tu campur air🥴Saya makan loya setengah hari #firstbaby

Iron supplement
34 Balas

saya dulu mkn zincofer akan muntah kadang keliru muntah cecair merah keluar tu warna ubat atau darah.. bagitahu misi ckp badan x sesuai dia tukar dgn iberet.. jgn skip mkn vitamin /ubat bagitahu misi akan tukar ke ubat /vitamin lain kalo x serasi

sama mcm sy jenis xreti nk telan ubat. mmg akn bukak kapsul dia,pastu cmpur dgn air. biasanya sy akn mkn mlm sblm tido,mkn dgn air lemon atau limau kasturi. alhamdulillah ok la hb setakat ni. ni duk tgh tnggu masa nk bersalin je.

sya amik setiap pgi perut o.minum gan air sunquick tanpa gula.lpas amik ubat dduk dlu.dlm 20minit..klau bau besi dah trse makan sikit roti..alhamdulillah stakat ne boleh telan.sya dpt tips ne dri komen2 jugak kat sini jugak😘

Sya dulu mkn zincofer ni pagi2 lepas bgun tidur. Tp ada dua kali saya muntah merah, lepas tu tekak perit. Kali kedua muntah tu ada darah sikit. So sy ubah cara mkn. Sy makan 2jam selepas sarapan pula. Setakat ni ok.

3y ago

saya makan sblm tido, Alhamdulillah ok...kalu mkn pagi mmg akan pening n loya...

saya mula2 kena kasi ubat ni sis tapi mmang tak boleh terima loya teruk.. lepas tu ubat dia kalau sudah termuntah rasa mcm karat.. ending nyaa saya kasi tahu nurse dekat kk dan tukar ubat saya ke ubat lain.

mmg gtu kot effect dia. tp keberkesanan dia bg sy sgt ok. sy mkn bila terjaga pkul 3 mlm. tips dia, lps mkn kena tido lena, baru xmuntah. mkn sebelom tido pon ok. tp kena gaps kan 2jam selepas mkn

kata nurse dan doktor yg bg saya mmg ada sesetengah orang mcm tu dan sakit kepala .so nk elakkan tkt jd mcm tu,jgn mkn pagi,makan malam sebelom tido..so lps mkn terus tido,tak rasa la semua tu

sy pon xblh mkn zincofer. muntah.. pastu, bgtau misi kt kk tu . dia bg tukar ubat iberet. alhamdulilah.. boleh mkn n hb naik dgn jayanya.. 😊 dr 11.1 ke 12

Alhamdulillah sy boleh terima dan hb pn ok. Pharmacist recommend makan 1 jam lps mkn mlm+sebelum tidur. Pernah skali je muntah sb makan 4-5 jam lps mkn malam.

Kena mkn sebelum tido. Telan dgn air sunquick tanpa gula. Tapi pastikan dah mkn sejam sebelum tu. Kalau tak boleh jugak, bagitau nyrse utk tukar ubat.