Ingin Tahu

Hi Ada tak yang pernah ambik sample keputihan masa first trimester result -ve GBS tapi keputihan masih ada and tiba tiba second or third trimester +ve GBS? #firstmom #ingintahu

6 Balas

sy mcm tu jugak ...kputihan bnyak dri start prgnnt ..smpai tukar warna hijau ..tp bila doc ambl smple ..mmg negetif gbs...ttba g pac sb ada kputihan yg bnyk dn turun air ..kena swab lg...t3 trus +gbs .

kes sy pulak masa first swab second trimester -ve. Second swab masa 32 week pun -ve. Result candida. Tapi rimas banyak sangat keputihan. Tak tau nak buat mcm mana dah 🥺

Nak tanya GBS tu selalunya keputihan yang banyak ke? Sya first mom.. sya ada jugak keputihan tapi mcm secalit2 je mcm tu n kdg2 warna kuning.. siapa ada pengalaman?

3mo ago

Boleh bgtau nurse kalau pigi klinik sis , nnt doc masukkan mulut itik untuk amik sampel nnt result doc yg bgtau sendiri .

Ya normal. Ramai mcm ni, boleh baca experience kt group Kelab Ibu Mengandung Malaysia fb. Ada yg test 34 week negative, 36 week positive

boleh awak. sy sendiri masa swab pertama kali xdetect gbs. sy pergi klinik lain buat 2nd swab result keluar gbs+&candida

3mo ago

makan yogurt untuk kurangkan keputihan

ada je. maksudnya masa mula2 tu GBS tu belum masuk ke area vagina dia