plastik hospital

ada tak ibu2 yg tak beli pon plstik ziplock utk kehospital?..haha..sumbat je trus dlm beg?🤣🤣

24 Balas

sya beli sbb sya jenis suka benda2 teratur senang nak semak dan susun , lps tue bole note apa2 yg dlm ziplock td. murah je, sekeping ikut saiz ( sya guna saiz M & L ) harga 20-30 sen sekeping je kat shopee. lps dr hosp pun still guna ulang, buat bwk ke klinik or masa travel/jalan2.. tp bole jg kalau xnak guna. cuma ibu sediakan set pakaian & pampers baby utk kegunaan dlm LR nnt dlm 1 bag kecik. spya memudahkan nurse nak ambik terus xpyh nak cari2 dlm beg lgi. baju2 slps tue , lipat kemas2 dan sumbat susun je dlm beg xda mslh.

2y ago

ye , btul tue . at least utk dlm LR sedia laa siap2 utk nurse ambik sekali set xpyh nak cri2 lg . 😄 .

saya beli & guna masa nak bersalin hari tu tapi gunanya 2 beg ja yang labour room dengan day 1 sebab sehari ja duduk wad lepas bersalin dah boleh balik rumah. punya sangat beli sampai pek extra 😅. guna tak seberapa pun. cuma untuk 1st time mom saya beli untuk refer apa perlu bawa. takut kang kena duduk wad berhari susah pula kalau tak sedia barang secukupnya. ikutkan plastik biasa pun boleh guna. saja je beli tapi okla lepas tu still boleh guna bila keluar kemana mana nak bawa barang baby. lebih teratur & mudah nak capai.

Saya pun tak beli 😂 saya packing dalam plastik yg macam timbang sayur kat supermarket tu je sebab memang ada segulung kat rumah tak guna-guna. salotape tepi tepi dye bagi kemas. punyalah tak tenang memikirkan baju cukup ke tidak untuk baby nie last last 4 plastik packing baby tu cuma satu je guna sebab discharge. 😂

sy beli tp xsmpt nk ltk suami dh lipat siap2 baju baby dlm beg trus ltk dlm kete. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 disbbkan first baby dy yg beria lebih smpai sy xsmpt nk siapkan pape.. dia la bsuh baju baby, jemur, lipat, . sy tgk je sbb dy xbg sy sntuh🤣

2y ago

sis musfirah : aah terlebih excited sis. sy hnye mmpu gelak je🤣🤣. org lain tak excited cmtu pun. tp tulah mgkin dy trgin sgt nk ad ank sndri . asyik2 main dgn ank sdre je . 😆

Kalau hosp swasta Sy rasa tak perlu kms brg n masuk dlm ziplock tu. Sbb sy sediakan mcm tu tp tak guna lgsg. Hanya pakaian baby masa cek out hosp je pakai. Tp Kalau hosp gov kene utk memudahkan. Sbb nt kita yg kene buat sendiri semua. Jd utk kemudahan kita baik buat.

sy dri ank no.1 smpi la no.4 memg xpernh beli..sy cume asingkn pampes baju lampin msok 1 beg godies utk kt LR tu je..yg lain smua sumbat 1 beg..jimat ruang sbb kt wad ruang utk smpn brg tu kecik..halah..serabut pulak byak2 brg..blum dgn bakul mknan lagi..

tak perlu beli . habiskan duit je . Letak terus je dalam beg . Mentua pun ada pesan orang sekarang ni preggy je semua nak ikut orang beli itu ini. Beli mana yang penting . Sebab lepas bersalin banyak lg nak guna duit .

mcm sy letak dlm plastik ..pakai je plasik ape2 dlm tu lengkap ade baju,kain bedung,stokin ngan sarung tangan pampers. supaya nti lepas baby kluar snng nurse amik plastik je terus ..

2y ago

aah buat cmtu .. snng nk amik.

Sepanjang bersalin kesemua anak saya, tak pernah beli dan asingkan pun kecuali untuk bawa masuk ke LR (sbb takut husband confuse) tu pun plastik biasa je. 😌 Sbb rasa tak perlu sangat zip lock ni.

saya beli tp cari yg dekat daiso je.. dan untuk saya letak barang kecik2 je sbb saya pakai backpack, jadi xbanyak compartment, senang sikit nak tarik barang bila dah asing pakai ziplock..