Pregnant + asthma

Ada sesiapa kat sini Yang asthma? Dan tengah pregnant. Now kandungan saya baru 5week5day, batuk tak henti2 plus asthma. Kadang2 Rasa stress sangat dengan asthma nie, tapi apakan daya. Penyakit nie tak boleh hilang, hanya boleh kurangkan Aja. Ada tak Yang macam saya?

Pregnant + asthma
11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

awal tu saya dapat inhaler macam kat dalam gmbr. tapi now dh tukar pakai turbuhaler sbb jumpa doc pakar ritu dia kata saya nafas mcm masih ketat. bila tukar ubat ni alhamdulillah rsa lbh ok. takpa jgn stress ya. insyaallah xda apa tu.

Post reply image
1y ago

Ada effect tak sis klo pakai ni ketika mgndung?

VIP Member

Jaga baby pemakanan ya sis. Saya pun ada asthma tapi preggy ni alhamdulilah tak ade sangat cuma sekarang masuk 26weeks malam nak tidur selalu macam menggah sesak nafas. Semoga sis dan baby sihat🥰

Sy ada 22 nie..mse ngndung ada jge kene asthma ..skrg sy dh bersalin.sy xpkai dh ..time prlu je bru sy guna...warne coklat tu..ikotkn mse ngdung mmg kene 2x shri guna..tp sy ngelat jge...hihi

VIP Member

Semoga dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin 🤲🏻 Maaf sis, tak dapat bagi pandangan sebab takde experience asthma setakat ni.

VIP Member

sy br nk jwb ttg asthma..skali.skrol.tgk 7bln yg lalu post ni...msti sis ni dh slmt brsalin kan?? tahniah sis for the newborn😘 mg sis dan bby sht sntiasa..aamiin..

Semoga dipermudahkan sis. Jaga diri baik2, jgn stress2, jgn angkat berat, byk kan rehat sis. Biar apa org nk kata janji sis dan bayi sihat 😊❤️

sya pun ada asthma jgk.. sy kurangkan minum sejuk, inhaler coklat tu tiap ari ambil.. kalau batuk, sya makan orange utk kurangkan batuk..

2y ago

Oh I see. Sy mmg langsong xminom sejuk. Pregnant atau X mmg xkan minom sejuk. Inhaler coklat Tue baru start ambik. Sis start gune yg coklat Tue mase bile ye?

Sya jgk asma now 35weeks mmang sllu mlm ssah tdur baring pn ssah buat krja brlbihan pn x blh..

Sama dengan saya,sbb asthma dari kecik pam jangan tinggal sentiasa bawak ye

yg ni klinik bg ke ??