Baby kick

Ada tak ibu² kat sni yg mula start kira pergerakkan baby sblum masuk 28weeks ? Mcm sy baru 26 weeks tp nurse dah ajar dn suruh saya start kira pergerakkan baby. Esok hari pertama , persoalan sy wktu normal bg 10 pergerakkan bby tu habis pada jam berapa ye ? Maaf sy tkde pengalaman mengira sbb baby first . Takut terlepas pndang sbb sy ibu yg berkerja. Buat masa skg anak sy aktif bergerak dibahagian kiri tp masih slow .

6 Balas

Salam sis, sy mmng sama dgn sis dah mula suda dri awal mcm sis juga,tapi anak mmng anak ke 7 dah, start dri mula jam 9 pagi tu kalu dia mula ada gerak dn atau sebelum pun tdak apa janji kau mula kira dia start jam 9 pagi ja kau mula dn kira sampai genap 10 gerak, biar pun dia bergerak satu kali dlm sekejap ja dn terlalu kuat dn lama dikira sama sj ,1 kali gerak, dn kta kira dari itu dn sampai genap 10 kali suda ,pas pas ,tengok jam berapa dia pas pas genap 10 ,baru kta catit jam berapa di sn, ( contohnya : mcm sy dri awal pagi jam 5 atau 6 biasa dia gerak suda tapi ,sy mula kira jam 9 pagi juga dn sampai genap 10 kali ,sy tengok jam 2:30 Pm ,jadi sy tulis la dlm buku tu,tapi tdak tetap ada juga ,jam 1 lebih, 2 lebih dn jam 3, dia pas pas genap 10

nurse tak explain betul2 ke sampai paham? sy pun nurse suruh start 26 week dulu.. dlm tempoh 12 jam kena cukup 10 gerakkan. 1 gerakkan dalam masa 20-30 minit, tak kisah la dlm tempoh tu ada 3-4x gerakkan tetap kira 1 & ambik yg paling kuat. mula 9pg tamat 9 mlm, klau dlm tempoh tu xcukup gerakkan kena ke hospital..

Saya pon start kira masa 25w.. Selalu cukup 10 kick dalam pukul 3/4pm.. Paling awal pon pukul 1pm.. Paling lewat pernah sampai pukul 7.30pm.. Kena makesure dalam 9am-9pm tu cukup 10x kick.. Alhamdulillah now dah 29w 🤗

Tapi kalu dia tak gerak sampai dri start pagi sampai MLM tu tak ada gerak ,atau kurang tdak sampai 10 genap dn sampai MLM pun masi tdak terkira ,bererti anak mu ada masalah ...

Kalau baby active biasa dalam 12-2 dah cukup 10 kick, tapi kadang ptg ptg pun 4/5 ptg baru cukup kick

mcm sy dlm pkul 3 4 dh cukup 10kick. kdang awal dlm pkul 1 2 mcm tu

4y ago

Samelah mcm sy...😊