Suntikan tetanus @ kancing gigi

Ada tak ibu2 kat sini yg dah dapat suntikan tetanus? Dpt minggu ke berapa ye? Sebab sy da pregnant 28 minggu, masih belum dpt walaupun satu suntikan

36 Balas

sy sebenarnya haritu nurse check mata mcm pucat. nurse tkut sy ada risiko sawan. nak kena sawan ni bukan time beranak je. time prgnnt ni pun bole kena nurse cakap. sy dpt first cucuk time 14 weeks. dan 26 weeks. mmg agak awal sebenarnya . lepas cucuk tu sy drive pegi keje mcm biasa. sbb yg cucuk tu belah tangan jarang guna. tktaulah knpe ade doktor yg cakap cucuk kancing gigi tak penting. nurse dan doktor tempat sy selalu bagi penerangan pasal sawan ni smua. alert dgn simptom . kalau tiba tiba rasa jantung laju, nmpk butterflies banyak2 mcm pitam tu tanda nak sawan la tu. kalau dah cucuk kancing gigi kurangkan risiko kne sawan, tapi still bole kena jugak sebenarnya.

sy dpt suntikan tu mse 18w dgn 29w.air gula pun minum 2x.. yg kedua sgkut pulak gdm... nnti lepas 6 minggu lepas bersalin kena minum air gula kali ketiga tuk comformkn sy ada kncing manis ataupun tidak.. dua2 suntikan sy x rasa apepun.. elok je blik buat keje smua. sy xde rasa sengal ke apa.. mcm biasa je

10mo ago

Sy pn blh msk kje lps kne cocok tu😅😅

sy dapat masa 22w . yg second blm lagi . tp sblm cucuk tu dia tye sy . betul ea dah rasa bby gerak kuat . dia akn cucuk lepas kita rasa baby gerak . sy dri 18w dah rsa gerak bby cuma slow je . yg second dose takthu bila . dia takde ckp pape pulak .

Start rasa baby gerak dah dapat. Tapi second pregnancy fully checkup swasta memang tak ada inject tetanus. Dr kata kalau nak, boleh gi ambil dekat mana2 klinik yang provide injection tu. Kat hospital saya checkup tu memang tak ada

Blh tnya dh tu , tkut nurse terlepas pndang .. mcm sy pun msa smbg2 dgn nurse terkluar crta psal vksin , nurse pun tnya ehh ccuk kancing ggi tak lagi ? Sy ckp blom .. trus haritu ccuk msa 29weeks …

biasa bagi 28week, saya pun dapat suntikan lambat 32week, nurse cakap takpe selagi tak bersalin boleh je cucuk lewat, sebab suntikan tu persediaan untuk bersalin nanti supaya tak Kancing gigi

10mo ago

Lega dengar. Risau jugak kalau jd apa2 dkt baby dlm perut ni. Kot2 ada effect kalau lambat cucuk

Xsilap sy, sy dapat masa 23week. Lepas rasa baby gerak.. 2nd injection bila nk dekat2 duedate nanti..biasa nurse akan tny..kalau dia diam je tu, better tny..takut terlepas

10mo ago

Tu la, hari rabu lepas jumpa nurse tp dia tk ckp apa2. Next appointment mmg nak kena ingtkan nurse. Risau jugak kalau tk suntik sampai bersalin😅

Sya dah Dua Kali dapat suntikan tetanus ini time tu 18 week and 28 week tigaKali kena minum ai gula tu pun sbab berat bdan naik 3 kilo 😂😂

sy Bru je dpt hr khamis lepas 29w. doktor ckp kalau ank sulong kene 2 kali. so next appointment kene cucuk sekali lagi lah

10mo ago

Sy pun pregnant anak sulung. Lambat lagi la nak cucuk nampak gayanya

Sye start baby gerak 19weeks dah trus dpt 1st dos,2nd dos 24weeks.yg 2nd dos tu rasa sakit bila nurse masuk kan ubat.😌

10mo ago

Saya checkup swasta, memang takde lansung bagi suntikan kancing gigi ni. Doctor kata tak perlu pun.