Bayi tumbuh gigi

Ada tak baby mommies yg tgh tumbuh gigi demam ? Berapa lma ye . Klu anak demam , air liur byk , duk menyembur pastu korek2 mulut tu tnda nk tumbuh gigi ke?

3 Balas

Biasanya anak dalam teething phase ni dia gatal gusi. Dan tips lebih details kita ada jelaskan di #hbfmtakmakan basically, ada beberapa cara lah. Trial and error sebab tiap anak ni lain. 1. Tukar suhu makanan anak. Meaning to say, beri anak makanan yang sejuk sejuk untuk soothe kan rasa tak selesa tu. Bubur/nasi/lauk sejuk dari chiller ke, fruit ice cream. Susu sejuk. 2. Beri anak finger food. Bila anak kunyah kunyah yang keras keras ni, boleh bantu dia juga. Contoh macam pasta dia boleh kunyah kunyah kan. Bila mereka mengunyah, pressure tu akan beri kelegaan pada gusi. 3. Di kala ini, jangan fokus pada kuantiti tapi kemahuan dia untuk makan. Sikit pun tak mengapa. 4. Urut perlahan gusi anak dengan kain bersih yang dicelup air sejuk chiller. 5. Oral stimulation jangan tinggal. Hari hari wajib buat. 6. Jika semua tidak berhasil, back to basic, beri bubur. Tanda tanda biasa nak tumbuh gigi : 1. Air liur meleleh 2. Anak cranky, serba tak kena 3. Suka menggigit 4. Kadang kadang ada demam Dont worry, fasa ini akan berlalu. Good luck . Harap membantu 😊 #adminhbfm #hbfmulangkaji #hbfmtakmakan

8mo ago

terima kasih info . so far anak mkn dgn susu ok cuma kuat sgt meragam .

cuba tengok dkt gusi baby ada nmpk putih2 x. baby gatal gusi. boleh bagi teether yg disejukkan utk dia hisap or gigit. boleh bekukan ebm/fm bg baby hisap. or sejuk kn kain bersih kemudian bg dkt baby if baby awak berusia 6bulan ke atas boleh buat ais cream or yogurt bite. boleh juga bg biscuit teether utk demam depend pada baby kita. mcm sy haritu 1st baby tumbuh gg dia xdemam. just air liur dok menyembur. sbb gg dia naik serentak 2atas 2bwh

8mo ago

dia xselesa tu awak. awak boleh follow tips mcm sy ckp. kalau 9bulan boleh buat ais cream, yogurt bite, buah frozen😊

Stakat ni yg sy perasan smua ciri2 yg awak tulis kat atas ni smua ad pada bby sy kcuali demam .. 2hari lepas sy prsan gigi bawah dia dah kluar skit .. usia bby sy 9bulan 13hari .. demam brpa lama xpasti ..

8mo ago

bby sy demam 2 hari mcm tu sis pastu okey dh . skrg ni dh naik sikit dh dkt gusi