threatened miscarriage(ancaman keguguran

ada siapa2 pernah kena tak threatened miscarriage n baby selamat hingga lahir..sy bleeding skrg n kandungan dah nak msuk 13w darah byk smlm(darah cair) n hari ni(darah dah brketul2)n bleeding masih belum stop..bila check baby aktif n degupan jantung ada n pintu rahim pun x terbuka..g hospital doc bagi ubat hormon n ubat kuatkan rahim..hati ni sedih n risau sgt2😭takut baby x ok

8 Balas

just nk update.. selepas seminggu stop bleeding 👆tiba2 darah coklat pekat keluar tp x byk..sy terus g hospital n kena admit doc amik sample baki darah kat pangkal rahim n doc kata balance darah sebelum ni..beberapa hari bila sy lap kemaluan sy ada stain darah merah cair sikit..doc dah amik sampel baki darah coklat aritu kat pangkal rahim tp result ok xde jangkitan apa2..lepas 4hari admit(doc bg antibiotik Amoxicillin, Utrogestan & Duphaston) darah dah xde langsung..n doc masih x tau lg punca sbb baby pun ok pintu rahim x terbuka..cuma doc suruh follow up dgn hospital hingga kndungan 20week (skrg baru 16week)..n katanya kalau ada brlaku lagi maybe sy kena bersalin awal daripada due date..

sy msih ingat 04 nov 2020 trikh sy bleeding truk mcm period .. ttiba tdetik nk cek upt naik double line .. tghari trus prgi klinik & doc suspected threatened miscarriage .. then doc bgi 2 options smada sy perlu warded atau pantau sendiri kt umh dlm mse 2 mggu .. sy plih utk pantau kt umah sbb rse mcm x sdap hati dh mse tu .. mlm tu (05 nov 2020) trus kuar sktul darah bsama janin (complete miscarriage) .. mse ni bru nk msuk 6 week .. asbab xckup rehat buat kja & angkat brg berat

6mo ago

betul tpi skang alhamdulillah nk masuk anak ke 2 dh insyaallah hehe

Hi sis! Teruskan bedrest, saya tgh dlm proses recovery juga. Masa 8 weeks bleeding, 2-3 kali juga. Bedrest, minum air banyak, makan duphaston (ubat kuat rahim). Yang paling penting: jgn banyk sgt berjalan & angkat berat!! Saya baru je lps scan, alhamdulillah baby active & sihat. Semoga kita semua dipermudahkan urusan mengandung 🤲🏻

6mo ago

Alhamdulillah..amin2🤲

Awak byk kan rehat. Jgn buat kerja. Bahaya sbnrnya. Sy mcm ni haritu. Last-last sy pergi scan baru-baru ni, baby dah xda hearbeat😢 Sy tunggu 2w utk baby turun sdri. Semoga awk & baby sihat sihat selalu.

6mo ago

sis kena berapa week ye...semoga sis kuat n tabah..

sy cmni gak smpai Dr ckp 50-50. sy relax je chill dan trus doa. kita kena trus doa dan yakin baby kita strong. alhamdulillah now sy dh 12 week. yg penting byk rehat dan jgn stress ok

6mo ago

tu la ramai ckp kena yakin alhamdulillah lepas 3 hari scan kat klinik swasta baby aktif n darah pun dah stop..tp skrg masih bedrest

sy kene macam ni haritu masa 5weeks.. skrg dah 10weeks.. sy ambil unpaid leave terus untuk kurangkan pergerakan.. ambil ubat hormone..

6mo ago

huish lama jgk tu..xpela kalau sy pun sy sanggup..nyawa ank lg penting dari duit😊

sy pnh bleeding 7weeks mcm ni n buat bedrest 2weeks.. alhamdulillah skg anak dah umo 3 taun lebih..💜 positive okay

6mo ago

baru sgt tu..Alhamdulillah kuat betul baby

sya xberapa psti tapi kan ipar sya dia mengandung tapi dia dtg period stiap bulan baby dia sht je plik kan

6mo ago

doc ada ckp sstengah org akan bleeding sampai bersalin..ada yg stop sendiri