anak tidak sah taraf

Ada sesipa boleh bagi pencerahan dari pengalaman sendri or anything.. ANAK INI DILAHIRKAN BOLEH BERBIN BINTI NAMA AYAH ATAU SEBALIKNYA

17 Balas

Kalau awak refer KK, nanti dia akan suruh jumpa social worker. Dia akn terangkan segala procedure. Anak memang akan di bin atau binti Abdullah. Nanti pegi JPN, boleh mohon nak bin atau binti kan dengan 99 nama Allah. Kalau anak lelaki di masa hadapan xde masalah, anak perempuan tu yang susah sikit sebab walaupun dia dengan bapa kandung dia sendiri, tetap bukan mahram ye. Kene jaga aurat mcm dia dengan lelaki lain.

5y ago

klu nk jaga aurat xjd mslh kalu kita susukn die... mcm ibu susuan... bile kawen xde mslh..

Mengikut pengalaman sendiri mmg xboleh melainkan kite kahwin di awl preggy sblm janin mcecah 4bulan kalo xsilap. Sy ad ank lelaki yg xsah taraf 😔 mule2 berbinkan abdullah lps tu kami sepakat suami (bapa kpd ank tsebut) isteri pg tukar bin nama asma al husna dan angkat sumpah meletakkan nama bapa di dlm surat beranak ank kami

2y ago

alhamdulillah ...mcm apa yg tuan bdn cerita lebih kurang je dgn sy...waktu tu pregnant baru 3 minggu jadi pihak pejabat agama pun teruskan pernikahan kami sbb kandungan masih kecil..berjalan dgn lancar sbb waktu tu kami berdua mengaku kesilapan kami..jadi pendaftaran sijil kelahiran pun berjalan lancar dgn berbin kan ayah dia..

rasanye x blh..kna berbin/binti kn salah satu dr nama2 Allah..based dr pngalaman kwn sndri..tp better sis rujuk blk ngn ustaz/ustazah yg lbih arif..hal mcm ni xblh anggap remeh..ksian ank tu n seluruh kturunan nnt

Anak sah taraf tak boleh berbinkan suami puan. Walaupun suami puan ayah pd ank tu. Biasanya yg sy dgr ber bin kan Abdullah.. Tjuan nya utk mnjaga kesucian nasab keturunan dll.. Wallahua'lam.

Tidak boleh. Even kita kawin dengan bapa kandung baby tu sekalipon. Sebb anak tu terjadi diluar pernikahan. Boleh berbin/binti kan dengan nama² Allah. Based on pengalaman saya.

5y ago

seelokkmya tidak blh.

mngikut pngalmn sy,ank xsah taraf kna ber bin 99 nma allah..xbole bin nm suami..tp klu bab nk wt prtukaran nm bin sy xpasti..tp wjib bin 99 nm allah

seeloknya tidak. untuk elak.kekeliruan di ms depan.. nnti budak.tu dh besar 20 30tahun... kalu ppuan nk kawen nnti... jd musyikil... kesian..

Ada staff di tempat kerja saya dulu, di surat beranak dia nama ayah tu kosong. Dan di dalam ic dia, tiada binti pun. Hanya nama dia je.

Tak boleh.. perlu berbinkan Abdullah atau mn2 nme2 Allah. Rujuk ustaz/ustazah utk hal ni supaya tk jd masalah kmudian hri