TipsBersalin

ada sesiapa yg anak pertama bersalin lgsg xda koyak n jahitan??

8 Balas

payah lh ckit.. anak sulung kita x ada laluan lg mmang koyak & akan digunting bawah tu.. x apalh janji anak & ibu selamat je.. lpastu pantang dh siap jahit jaga luka jahitan dgn baik.. jgn lasak jgn kangkang jln nk bt apa pun kaki kena kepit.. berak jgn teran kuat kang terbuka jahitan naya kena jahit blk kang.. jgn angkat punggung klau x lagi rabak.. lagipun anak sulung kita x ada pengalaman lagi.. mak lain anak dh lebih dari 3 pun ada juga yg koyak & jahit.. nk x nk kena rasa juga kesakitan tu nt..

Anak pertama kna gunting & jahit sikit. To alhamdulilllah cuma 1st degree perineal tear. Berat baby 3 kg genap. Anak kedua xkena gunting tp ada 1st degree mungkin juga sebab mengandung jarak rapat & bersalin masa anak 1st setahun 4 bulan. Jadi luka lama masa bersalin anak pertama masih lembut jadi tu yg ada koyakan. Berat 3.3kg. Tapiiiiii, alhamdulillah anak ketiga tiada koyakan dan jahitan. Dengan izinNya baby 3.45 dilahirkan dengan sangat lancar dan alhamdulillah anak ketiga juga bebas kuning.

Sy bersalin bulan 6 tahun ni. Anak pertama, lelaki. 2.62kg. Alhamdulillah, tiada koyak dan tiada jahit. Sy ikut tips adik ipar yg dah 2x bersalin. Jangan teran selagi bukaan belum 10cm. Rajin2 buat senaman 2 minggu sblm EDD. Sy tak minum air selusuh, cuma amalkan surah Yusuf dan selawat masa kontraksi tengah kuat serta belajar teknik pernafasan yg betul. Kena belajar teknik bernafas (ini sgt sgt penting) dan bila perlu meneran.

alhamdulillah , sy 1,2,3 semua takde koyak .. ank prtma 3.5 , kdua kcik jee 2.3 , k3 3.7 .. ada yang kata sbb punggung besar , ada yang kata sbb bukaan cm cantik .. msa melahirkan tgn sy pegang kat punggung @ bahagian paha .. sllu doa sbb tkut ceaser , org² yang kuat jer mampu ceaser ni tau .. pnjgaan dia lama , mak sy ceaser adik kembar umur skrg dh 22 , masih lagi terasa kalau batuk @ bersin ..

2y ago

sengsame .. semoga bermanfaat

Anak 1st selalunya ada sikit koyak & jahit sbb kita xtahu how to teran, jalan tak smooth mcm org dh berulang kali bersalin. Yg penting ikut ckp dktr & misi. Jgn angkat punggung, teran bila waktunya

Anak ketiga alhamdulillah xde koyakn. Anak pertama memang kna gunting sikit. Anak kedua terkoyak sndri sbb terangkat punggung msa push. Ank ketiga da pandai kawal & lebih bertenang.

kakak sy ank 1st n 2nd smua xde jahit. die gemuk tp baby lahir dlm 2.5kg je. xsure lah apa tips nye 😅 xmembantu pula sy ni😂

2y ago

sis tu mention gemuk maybe sbb gemuk so laluan besar elastic maybe. kalau rangka je mungkin laluan kecik. maybe la.

sy anak pertama mmg kena gunting...berat baby 2.8kg...pengalaman ibu2 tak sama,ada yg koyak n ada yg tiada