Koyak ketika bersalin..

nak tanya mommy² yg pernah ada pengalaman bersalin.. ada tak yg first bersalin normal tp tkde koyak?? sy first baby and bru 21w.. selalu fikir pasal koyak bersalin dan dikenekan jahitan.. takutt laa ?

17 Balas

Saya bersalin anak first dia xkoyak tapi mmng nurse kat situ gunting..bagi saya sebenarnya boleh tunggu..tpi maybe ramai org Tu kena gunting je..nak bagi cepat... alhamdulillah xbyk..sikit je...lepas bersalin seminggu dah baik luka Tu...kena Jaga baik2 je...bykkan duduk simpuh Dan basuh dgn air suam.. InsyaAllah cepat pulih Luka jahitan Tu..

5y ago

Aamiinn...moga dipermudahkan segalanya urusan bersalin awak ye

Sy first baby 16/5 aritu.. Mmg koyak skit.. Kalu xnk koyak banyak jgn angkat punggung mse meneran.. Inshallah nurse nnt akn ajar cr meneran.. N sy dgr org ckp klu nk sng kluar baby, mkn virgin coconut oil.. Sy xcbe pon mkn sbb alahan mengandung.. Tp blh la kalau nk cube.. Inshallah baik2 je.. Fikir positif..

Sye bersalin normal, xde koyak.. Sis xperlu fikirkan sgt pasal tu, nt lg nervous. Btw, Sis blh amalkan VCO seawl kehamilan & buat urutan prenium bila nk dekat bersalin. In shaa Allah dipermudahkan. Alhamdulillah, Sye dulu ambil masa 5 min je bersalin.

5y ago

Baik thanks sis! ❤️

Selalunya ank pertama mmg akan koyak sis...mmg dktr akn gunting sikit..tp bila kita dah ada kontraksi utk kuarkn kepala bby...dah x rasa guntingn i2...

Buku 9 bulan 10 hari..membincngkan tentang tips2 dari awal kehamilan sehingga berpantang & cara2 handle susu badan.

5y ago

insha'Allah nnt sy cr buku ni.. 😍

Saya ank ptama xda koyakan...tapi anak kedua kena 1 jahitan..sis jangan bimbang ya,jht xsakit pun..

5y ago

Sy amalkan air selusuh( minta bidan buatkan) dgn buah kurma je..pernah guna minyak zaitun sbg air selusuh tetapi pening kepala..xpasti plk saya.tetapi saya kena 1 jahitan x rasa apa pun.taw² dh siap pakai pad.

normal kot bagi baby first..btw sy pun babyfirst masi fikir pasal kekoyakan juga..neves dan takut pun ada😂

5y ago

😂😂 kan..lega skit hati dgr org cakap tak koyak..ikut jela tips ap diorg bagi hihihi

Memang akan koyak sis. Bezanya kena gunting atau tak je. Nanti bersalin jangan angkat punggung masa meneran

Relax mommy..enjoy moment preggy dulu. Seriously, tiap kehamilan tu punyai history yg tersendiri 😍

5y ago

itu laa.. cuma ada masa tu kalo tgh duduk² terpk juga nak bersalin nnt mcm mana la 😅 doakan baik² tuk sy ya 🤗

Mase bersalin jgn angkat punggung.. klo koyak pon xrse sbb nk kua bby tu lg sakit.. huhu..

5y ago

hehe ya tak ya juga kan.. 😁