keputihan

Ada sesiapa yang tahu cara merawat keputihan? Saya mengalami keputihan yang agak serius semasa hamil. Saya dah di beri clotrimazole ni dah 2 kali, tapi masih tak berkesan. Doktor dah pesan, ubat makan untuk hilangkan keputihan tidak sesuai semasa hamil. Jadi, saya nak minta pendapat ibu2 semua yang pernah mengalami masalah seperti saya, sama ada menggunakan kaedah semulajadi atau menggunakan ubat/pembersih di farmasi. Terima kasih.

keputihan
12 Balas

sy pun ada masalah keputihan tp xdpt ubat, doc suruh jaga kebersihan je. setiap lepas kali buang air, sy akan lap kering² guna tisu dr depan kebelakang,dan buang. satu muka tisu, satu kali lap shj.. n selalu tukar pantyliner dn spender selalu. alhamdulillah lepas tu ok dah. sis cubalah.

Saya pun pernah sekali guna ubat yg dalam gambar tu. Hospital yang bagi. Kalau cara semula jadi tak dapat kawal keputihan tu, saya prefer ikut nasihat doktor / hospital. Semoga dipermudahkan urusan dan sembuh daripada keputihan yg serious ye. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms

sentiasa lap miss v dgn tisu lpas mandi/buang air. kena sentiasa kering kat miss v. then kalau boleh stop mkn manis including roti. nasi ok lagi. makan yogurt tiap hari. better greek yogurt sbb xmanis. sy sllu beli y farm fresh punya

Rajin basuh miss v lps tu lap, rajin tukar spender, rajin mnum air, kurangkan mnum air manis.. Sy pun msa 13 weeks ada keputihan. Dah msuk ubat tpi xbertahan. Skrng sy amalkan kaedah tu. Lama2 keputihan berkurang tpi tak 100% hilang.

sy pun ada keputihan tapi keputusan makmal smua ok..dctr bagi ubat ni sekali ja alhamdulillah keputihan kurang sebab takda rasa gatal cuma kdg seluar dlm ja basah.. sis try pakai pantyliner herba tu beli kat farmasi..

doctor dulu pesan utk kurangkan makanan yg manis & roti. sy pun beberapa kali kena masuk ubat ni.. sy tinggalkan benda manis, alhamdulillah berkurang.

sy pun prnh pk ubt ni alhmdulillah brkesan.. kl kputihn agak serius(brwarna&bau)lbh baik cek dokter tkt trkena jangkitan...

jangan makan manis. yogurt amalkn. minum air byk walaupun belum dahaga.

saya amalkan mnum air masak.. lepas bersalin terus hilang keputihan ni

saya pun penah pakai ni . esoknya ok lepastu jadi balik😝 .